Za 21 pripravnicko mjesto 800 prijava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na natjecaj Adris grupe "Buducnost u Adrisu" u konacnici se javilo 800 mladih diplomanata. Najviše ih je iz Zagreba, Istre, Dalmacije i Slavonije. Zanimljivo je, medutim, da su se na natjecaj javili i mladi koji su završili fakultete i visoke škole u inozemstvu, od SAD-a i Australije do Skandinavije, a žele se preko Adrisa vratiti u zemlju.

- Ocito, danas je teško naci posao. Htjeli bismo dati priliku mladima koji su završili visoke škole i nisu se mogli zaposliti. Prema našim saznanjima, medu nezaposlenima je cak trecina mladih sa završenim školama, koji jedva cekaju svoju prigodu za ulazak u svijet rada, kaže voditelj Odjela za odnose s javnošcu Adrisa Predrag Grubic.

U Adrisovu Odjelu za ljudske potencijale kažu da se sada sistematiziraju podaci o svima koji su se javili na natjecaj. Stotinjak njih uci ce u drugi krug i bit ce pozvani na testiranje, a 50 ce ih uci u završni krug, pa ce se s njima obaviti razgovori.

- Na kraju cemo 21 mladu osobu zaposliti kao pripravnike, a vecina njih dobit ce nakon pripravnickog staža mogucnost stalnog zaposlenja u našim tvrtkama. Uz mlade u proizvodnim zanimanjima, posebno tehnickim i prehrambenim, potrebni su nam i oni koji ce raditi u marketingu i prodaji, koji se najviše traže radi potrebe pospješivanja plasmana naših proizvoda, kaže Darija Puhar, voditeljica ovog odjela.

Adrisu, koji zapošljava 4.000 ljudi, najviše trebaju diplomanti duhanske, graficke, prehrambene i hotelijerske struke, pa ce oni imati prednost u zapošljavanju.

Za potrebe Istragrafike Adris je sa Strukovnom školom Eugena Kumicica otvorio odjel Srednje graficke škole. Uz to, u Kanfanaru je organiziran i izvanredni studij sa zagrebackim Grafickim fakultetom, a organiziraju se i brojni besplatni tecajevi za ucenje jezika, informatike i za usvajanje specijalistickih znanja. Mladi strucnjaci dobivaju i priliku za doškolovanje u visokim poslovnim školama ili na poslijediplomskim studijima.

- Za obrazovanje naših zaposlenika godišnje izdvajamo oko pet milijuna kuna. Uz to, u tri godine od osnivanja Zaklade Adris podijelili smo preko sto stipendija nadarenim studentima i ucenicima. Daljnje zapošljavanje ovisit ce o razvoju kompanije i mogucnosti investiranja. S porastom trošarina za 56 posto u samo godinu dana opala je naša dobit u duhanskim sektoru. To ce se odraziti na mogucnosti za nove investicije, no Adris ce se i nadalje širiti i na druge sektore, pa cemo i dalje raspisivati slicne natjecaje kako bismo dali prigodu mladima, kaže Grubic.

Da svaka nova investicija donosi nova radna mjesta pokazuje slucaj hotela Lone, koji ce zaposliti novih 150 radnika razlicitih struka. Uskoro ce krenuti i nove investicije u marikulturu, koja ce udvostruciti proizvodnju i povecati prodaju, pa ce i tu trebati novih radnika. Novo zapošljavanje uslijedit ce i ako se ostvare Adrisove ambicije za ulaganje u energetiku.


Podijeli: Facebook Twiter