Za 2 mjeseca dozvola za gradnju prvog shopping malla

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Prije otprilike dvije godine Grad Pula, odnosno pulsko Gradsko vijeće, usvojio je Urbanistički plan uređenja područja nazvanog Istočna poslovna zona, koje se proteže s obje strane pulske obilaznice od Valturske i Dukićeve ulice do Šišanske ceste, a koju je namijenio za potencijalne velike investitore koji bi u Pulu donijeli nova radna mjesta.

Zemljište od 22 milijuna kuna

Snažno je potom odjeknula vijest da je Grad Pula na javnom natječaju prodao dvije najveće građevinske parcele na tom području, za koje su u prošlosti bili zainteresirani mnogi veliki investitori, ali ih je kriza zaustavila u namjeri kupnje. No, ovog puta zagrebačka tvrtka Dilutus izdvojila je 22 milijuna kuna za ukupno 19 hektara gradskog zemljišta, kasnije i podosta u privatnom vlasništvu, a sve da bi realizirala projekt prvog shopping malla u Puli na četiri etaže.

Kupnja tako velikog dijela zemljišta, odmah nakon usvajanja prostornog plana, nudila je optimizam da će u toj zoni uistinu brzo niknuti centri i proizvodni pogoni potencijalnih ulagača, čijim bi se projektima trebala otvoriti nova radna mjesta u Puli.

- Grad Pula je donošenjem UPU Istočna poslovna zona osigurao sve preduvjete za investicijska ulaganja i razvoj tog područja, odnosno realizaciju projekta "Shopping Mall". U ožujku 2013. godine Grad je sa zagrebačkom tvrtkom Dilutus d.o.o. potpisao ugovor o kupoprodaji te je Gradu uplaćen iznos od 22 milijuna kuna što je u vrijeme financijske krize, iznimno značajan iznos, poručuju iz gradske uprave.

Investitori donose optimizam

Iz Grada naglašavaju i da je upravo prošlog tjedna održan sastanak predstavnika Grada s onima tvrtke Dilutus, što znači da je početak realizacije ovog projekta sve bliži, iako je jasno da je potrebno izgraditi prometnu i komunalnu infrastrukturu da bi centar zaživio. Direktor Dilutusa Željko Marić, na naš upit da nam prezentira projekt, poručio je da će to učiniti za otprilike dva mjeseca kada očekuje izdavanje građevinske dozvole. Inače, realizacija ovog projekta trebala bi donijeti otvaranje, spominje se 400, novih radnih mjesta u supermarketima i trgovinama odjeće, restoranima i kafićima, što je u današnje vrijeme iznimna brojka. Štoviše, realizacija ovog projekta mogla bi privući i druge velike investitore na ovo područje što bi bilo značajno za ublažavanje nezaposlenosti u Puli.

Komentirajući zainteresiranost ulagača za tu zonu i može li se taj proces ubrzati, iz gradske uprave poručuju da je vjerojatni razlog smanjena gospodarska aktivnost u cijeloj zemlji.

- Činjenica da postoje investitori koji su, krizi unatoč, spremni uložiti nemala sredstva na području Pule svakako veseli i nudi optimizam, a Grad Pula će i dalje poduprijeti sve vrijedne projekte koji u konačnici građanima donose otvaranje novih radnih mjesta, dodatne sadržaje i općenito, bolji standard. U vrijeme smanjene gospodarske aktivnosti u cijeloj zemlji, svaka nova investicija iznimno je vrijedna, a Grad Pula će svakom zainteresiranom investitoru pružiti podršku i partnerski odnos, zaključuje se u odgovoru Grada. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter