Za 140 asistenata u nastavi bespovratnih 3,8 milijuna kuna

Uz  pomoć asistenata lakše se svladavaju prostorne barijere
Uz pomoć asistenata lakše se svladavaju prostorne barijere

Učenicima s invaliditetom i poteškoćama u razvoju pomoćnici u nastavi predstavljaju oslonac i bez njih bilo bi im potpuno otežano, ako ne i nemoguće pratiti redovnu nastavu. Pored toga što im pomažu u praćenju nastave i rješavanju zadataka, bez pomoći asistenata, redovna bi škola mnogima bila 
nesavladiva prepreka. Učenici koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica, uz asistenciju svojih pomoćnika lakše prolaze kroz eventualne prostorne barijere te bi stoga osiguranje asistenata u školama trebao biti prioritet svih lokalnih vlasti koje bi na taj način pokazale da osim deklarativno, doista vode računa o djeci s posebnim potrebama.
Na razini cijele Hrvatske, ove je godine za pomoćnike u nastavi putem Europskog socijalnog fonda osigurano ukupno 74,7 milijuna kuna za uvođenje 2.030 pomoćnika, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Na natječaje su se ovoga puta odvojeno kandidirali i Istarska županija, ali i istarski gradovi predvođeni Gradom Pulom. Istarski 
projekti dobili su zeleno svijetlo te će putem njih za asistente u nastavi stići bespovratnih 3,8 milijuna kuna. Tim će se sredstvima financirati rad za ukupno 140 asistenata koji će pomagati ukupno 159 učenika u istarskim školama.
 
Bespovratna sredstva
 
Županijska pročelnica Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i tehničku kulturu Patricija Percan potvrdila je da je Istarska županija i ove godine uspješno osigurala bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda za pomoćnike u nastavi u školama čiji je osnivač.
 
- Ukupna vrijednost projekta "MOZAIK 2" je 3.027.960 kuna od kojih su 1,8 milijuna kuna bespovratna sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će Istarska županija sufinancirati projekt s 1.174.132 kuna. Putem projekta Županija je osigurala 57 pomoćnika u nastavi za 58 učenika s teškoćama u 21 osnovnoj i sedam srednjih škola, istaknula je Percan.
Da bi se dobio što veći iznos bespovratnih sredstava, naglašava Percan, ove su godine podnijete dvije projektne prijave, jedna od strane Istarske županije za škole čiji je osnivač Istarska županija te druga od strane gradova Pula, Labin, Poreč, Rovinj, Umag i Pazin za škole čiji su osnivači navedeni gradovi. 
 
Zajedno do znanja
 
Grad Pula kao nositelj projekta "Zajedno do znanja" u kojem su sudjelovali i gradovi Labin, Poreč, Rovinj, Pazin i Umag, uspio je povući ukupno dva milijuna bespovratnih sredstava, čime su osigurali angažman ukupno 83 pomoćnika. Pula je, naime, projektni prijedlog kandidirala u sklopu Poziva Ministarstva pod nazivom "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim 
odgojno-obrazovnim ustanovama", u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupni troškovi projekta iznosili su 3,7 milijuna kuna, od čega je od Europskog socijalnog fonda dodijeljeno gotovo dva milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ostatak novca sufinancirat će gradovi partneri iz svojih proračuna.
 
Kroz projekt "Zajedno do znanja" koji uključuje grad Pulu kao nositelja te gradove partnere Labin, Poreč, Rovinj, Pazin i Umag osigurano je ukupno 83 pomoćnika u nastavi za 101 učenika s teškoćama. Od ukupnog broja osiguranih pomoćnika za odgojno-obrazovne ustanove kojima je grad Pula osnivač, osigurano je 47 pomoćnika za 64 djece. Na području Umaga bit će angažirano 11 pomoćnika, u Rovinju osam, dok je za Poreč osigurano sedam pomoćnika. Na području Labina i Pazina ove će školske godine djeci s poteškoćama u razvoju pomagati po pet pomoćnika u nastavi. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
 
 

 


Podijeli: Facebook Twiter