Za 12 novih stanova u Fažani čeka se građevinska dozvola

Na ovoj lokaciji u ulici Matije Vlačića u Fažani planira se gradnja 12 novih stanova (D. B. P.)
Na ovoj lokaciji u ulici Matije Vlačića u Fažani planira se gradnja 12 novih stanova (D. B. P.)

U sklopu realizacije Programa POS-a koji je pokrenut kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja po znatno povoljnijim uvjetima, u Istri je do kraja 2015. godine izgrađeno ukupno 331 POS-ovih stanova. Potvrdili su to u Odjelu za opće poslove pri Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dodajući kako se stanovi na području Istre nalaze u 22 zgrade na lokacijama u Balama, Bujama Buzetu, Funtani, Labinu, Novigradu, Puli, Rovinju i Umagu.

Svi navedenih istarski stanovi su prodani, izuzev 3 stana u Puli, koji su u najmu. Podsjetimo kako pravo na kupnju stana iz programa POS-a imaju svi državljani Republike Hrvatske, međutim prednost imaju osobe koje prvi put stječu nekretninu i nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje. Uz to, prosječna cijena kod kupnje stana na području Istre iznosi oko 895,91 eura po četvornom metru, dok se cijena najma kreće od 20 do 25 kuna ovisno o kvadraturi stana koji se daje u najam.

Na upit planira li se u ovoj godini na području Istarske županije izgradnja novih POS stanova koji bi se prodavali ili davali u najam i na kojim lokacijama, u Agenciji odgovaraju da su trenutno u tijeku pripremne aktivnosti za realizaciju Programa POS-a (izrada projektne dokumentacije i ishođenje dozvola) na lokacijama u Fažani, Poreču i Vrsaru, dok je u Umagu u tijeku izgradnja stambene građevine s 50 stanova.

Podsjetimo, kako je još u lipnju 2014. godine Općina Fažana potpisala predugovor o izgradnji POS stanova koji će se graditi na području Fažane, konkretno u Ulici Matije Vlačića, na potezu Galižanske prema Puljskoj. Na toj se lokaciji planira gradnja prvih 12 stanova po cijeni od 900 eura za kvadrat, namijenjenih mještanima Fažane. No kada će fažanski stanovi napokon krenuti u izgradnju, u Agenciji vele da se čeka građevinska dozvola.

S obzirom da su u javnosti sve više mogu čuti primjeri kada oni s nešto više novaca koriste priliku i kupuju POS stanove, a potom ih preprodaju po znatnoj višoj cijeni ili iznajmljuju, zanimalo nas je da li je na području Istre bilo sličnih zloupotreba. No čini se da se provjere po preuzimanju stanova ne vrše, što potvrđuje i odgovor Agencije iz koje poručuju kako "APN ne raspolaže podacima o prometu stanova kupljenih prema Programu POS-a, nakon sklapanja Ugovora o kupoprodaji s kupcem". (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter