Za 100 kuna banka dolazi k vama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što uciniti kada osoba zbog nemoci ili bolesti ne može do banke unovciti cek? Ovo se zapitala jedna Puljanka koja je ostala neugodno iznenadena kada je trebala svoga bolesnog oca odvesti u banku radi potpisivanja ceka talijanske penzije. Nazvala je OTP banku, ciji je korisnik, te upitala postoji li mogucnost da ovaj problem riješi na drukciji nacin buduci da je ocu zbog ljetnih vrucina pozlilo. Odgovorili su da djelatnik banke može doci do njih, ali da ta usluga košta sto kuna.

- Kompletna njega za staru osobu s dolaskom stoji 90 kuna, a banka samo za dolazak za potpis traži 100 kuna i još k tomu novac uplacujemo na njihov racun te si naplacuju uslugu održavanja tekuceg racuna, kazala je gospoda koja cijenu ove bankarske usluge smatra pretjeranom.

U OTP banci potvrduju da na zahtjev klijenta vrše pružanje bankarskih usluga izvan poslovnica banke, odnosno na kucnoj adresi klijenta, i tu uslugu tarifiraju naknadom od stotinu kuna. Prema odgovorima koje smo dobili iz šest banaka ispada da samo OTP naplacuje dolazak službenika. Istina je i ta da neke banke uopce ne nude mogucnost dolaska u kuce nemocnih osoba, kao što je slucaj Hypo banke, koja ovu uslugu uopce ne pruža.

U PBZ-u vele da u iznimnim situacijama, kada osoba zbog teže bolesti i nepokretnosti nije u mogucnosti doci u poslovnicu, zaposlenik dolazi u posjet, ali bez ikakve dodatne naknade. Zagrebacka banka zahtjeve za uslugom dolaska u domove nemocnih osoba na podrucju Istre dobiva rijetko, a razmatra ih na poseban zahtjev te ih u slucaju pozitivne odluke realizira, takoder bez naplate.

Erste banka ne pruža uslugu odlaska u kuce, no klijent može bilo kojoj drugoj fizickoj osobi dati punomoc za obavljanje bankarskih poslova ovjerenu kod javnog bilježnika, a koji u svojoj praksi imaju odlazak u kucne posjete. U Raiffeisen banci vele da izlaze u susret klijentima koji zbog bolesti ne mogu doci u poslovnicu, ali da su takvi zahtjevi vrlo rijetki. (Maša JERIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter