Za 100 gr heroina skoro 4 godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog posjedovanja, odnosno prenošenja radi preprodaje 96,32 grama heroina u kolovozu ove godine, na tri godine i deset mjeseci zatvora danas je na Županijskom sudu u Puli osuden 39-godišnji Rijecanin Alen Klasic, dok je njegova bivša partnerica, 33-godišnja Kristina Dubravec iz Rijeke za posjed iste kolicine heroina kažnjena tromjesecnom zatvorskom kaznom, koja je zamijenjena 30-dnevnim radom za opce dobro na slobodi.

Odlucilo je tako sudsko vijece Županijskog suda u Puli pod predsjedanjem sutkinje Dorijane Dolenec Kujundžic nakon održane glavne rasprave koja je trajala svega dva i pol sata. Kratkoci sudenja pridonijelo je djelomicno Klasicevo priznanje kaznenog djela te cjelovito priznanje Kristine Dubravec.

Nakon dokaznog postupka, tijekom kojeg je procitana sva dokumentacija iz spisa, sutkinja Dolenec Kujundžic proglasila ih je krivima što su 17. na 18. kolovoza ove godine izmedu 22 i 23 sata vozilom marke Alfa Romeo, rijeckih oznaka, došli iz Rijeke na podrucje Medulina gdje je Klasic od nepoznate osobe preuzeo drogu, nakon cega su zajedno krenuli natrag prema Rijeci.

Kada ih je policijska patrola zaustavila kod tunela Ucka, Kristina Dubravec, koja je upravljala vozilom, stavila je paketic s heroinom, koji je našla pored rucne kocnice, u svoj grudnjak, a potom je taj paketic u pazinskoj policijskoj postaji predala policajki koja ju je uocila u trenu kada se Dubravec pokušavala riješiti droge skrivajuci je u fotelju.

U kratkom obrazloženju presude sutkinja je istaknula da je sud iz cinjenicnog opisa ispustio navod optužbe da su djelo pocinili "prema zajednickom dogovoru".

Alenu Klasicu i Kristini Dubravec sud je osim zatvorske kazne izrekao i sigurnosnu mjeru lijecenja od ovisnosti. Pri odmjeravanju kazne Klasicu su kao olakotne ocijenjene cinjenice da je iskreno priznao kazneno djelo, da je dugogodišnji ovisnik, otac malodobnog djeteta, u teškim je obiteljskim i osobnim prilikama te da je ovisnik postao nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, kao i da je odlikovan zbog sudjelovanja u "Oluji". Olakotnom je ocijenjena i minimalna korist koju bi imao od pocinjenja kaznenog djela dok su otegotnima ocijenjene cinjenice da je višestruko osudivan za zloporabu droge i da je ovo kazneno djelo pocinio tek tri mjeseca nakon izlaska iz zatvora.

Drugookrivljenoj Kristini Dubravec olakotnima su ocijenjene okolnosti da je dugogodišnja ovisnica i da je bila smanjeno ubrojiva tijekom pocinjenja djela te da je majka bolesnog djeteta kojemu je potrebna posebna njega i briga, što mu ona i pruža.

Klasicu je produljen pritvor u kojemu se nalazi od 18. kolovoza ove godine, i to zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo te cinjenice da je višestruko osudivan.


Podijeli: Facebook Twiter