Za 1. maj u Barbanu i Orihi otvaraju se nove butige

Barbanština uskoro ponovo dobiva butigu
Barbanština uskoro ponovo dobiva butigu

Barban i Orihi do prvog bi svibnja trebali dobiti nove prodavaonice s punim policama i šarolikom ponudom robe labinske tvrtke Jedinstvo. Naime, nakon propasti i deložacije Puljanke iz društvenih domova u Barbanu i Orihi, Općina je raspisala natječaj za novog zakupca. Ponude su otvorene 8. travnja, a najbolju, tešku 22.875 kuna (bez PDV-a) za oba objekta dalo je upravo Jedinstvo, tvrtka s kojom bi Općina danas ili sutra trebala potpisati ugovor o zakupu na pet godina, izjavio je barbanski načelnik Denis Kontošić.

Potrebno nešto više od malih dućana

Podsjeća da je početna cijena bila 14.300 kuna za oba objekta koja su se nudila u paketu, a javilo se ukupno pet ponuditelja: osim Jedinstva, ponudu su dostavili i Istarski supermarketi, Duravit, Radnik Opatija te Lavor-trade iz Buzeta.

- Očekujemo da obje trgovine budu otvorene za 1. maj.

Mjesni odbor tog dana tradicionalno organizira biciklijadu, uz rock koncert Barban Stonesa. Kada bi se istoga dana otvorila i prodavaonica, bilo bi to veliko slavlje jer bismo prije turističke sezone uspjeli riješiti problem opskrbe. Lani je dućan s praznim policama bio sramota, turisti su bili vrlo nezadovoljni, kaže načelnik.

Prodavaonica u Barbanu prostirat će se na ukupno 350 kvadrata društvenog doma, od čega je 265 kvadrata unajmljeno od Općine, dok je preostalih 85 kvadrata Puljanka prodala Jedinstvu. Riječ je o objedinjenom prostoru u kojem će se obavljati trgovačka djelatnost. S druge strane, Društveni dom u Orihi znatno je manji, obuhvaća 54 kvadrata.

- Općini Barban je potrebna jedna prodavaonica koja će na većoj površini nuditi sve ono što je potrebne domaćinstvu. Male trgovine su potrebne i one postoje, no s razvojem turizma pokazalo se da je zaista potrebno imati nešto više od malih dućana, kaže Kontošić.

Puljanka dužna Općini 100 tisuća kuna

- Naši su turisti u vrijeme Puljankine krize odlazili sve do Labina, Rovinja i Pule u velike trgovačke centre po namirnice. No, prije svega će biti zadovoljni naši mještani, ističe Kontošić. Dodaje da se ne smiju zanemariti 1.200 kreveta u 180 kuća za odmor. "U srpnju i kolovozu nemamo slobodnog ležaja, što znači da, osim 2.700 stalnih stanovnika, imamo i 1.200 stranaca u sezoni. Oni žele trošiti, a nemaju gdje. U Orihi je najveći broj ležajeva u odnosu na broj stanovnika: 165 kreveta na 115 stanovnika. I ovdje također nema slobodnih kreveta u špici sezone", kaže naš sugovornik.

Općina je, podsjećamo, zbog neplaćanja zakupa raskinula ugovor s Puljankom 1. veljače. No, veći problem od toga bile su poluprazne police. Nakon iseljenja, Puljanka je ostala dužna Općini sto tisuća kuna, a trenutno se, veli načelnik, pregovara o načinu vraćanja duga. Ne uspije li se u tome, uslijedit će ovrha. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter