Ž. Sabo: Ovo su mi najteži dani u životu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas kako se normalizirala situacija u Vukovaru, nakon burnih prosvjeda protiv dvojezičnih ploča početkom tjedna koji su, u mirnijem tonu, nastavljeni i dalje, ali i naglasio kako su mu zadnji dani bili možda najteži u životu.

"Drago mi je da se situacija normalizirala i da u centru Vukovara možemo nastaviti investicijske projekte i uređenje grada", rekao je Sabo u emisiji "Intervju tjedna" u javljanju iz osječkog studija Hrvatskog radija. Zahvalio je svima, a posebno policiji koja je u razgovorima s braniteljima uspjela normalizirati situaciju u gradu.

Upitan hoće li gradonačelnički mandat izdržati do kraja ili će dati ostavku, Sabo je odgovorio da Vukovarci odlučuju o svom gradonačelniku i da ih neće iznevjeriti. "Bit ću tu bez obzira na sve situacije", rekao je Sabo i dodao da će i dalje raditi punim intenzitetom.

"Želim samo raditi za naš Vukovar. Pustite me na miru da radim, a ako ima netko bolji, predložite ga. Ako treba da bude mir ili da se to riješi, sutra ću reći - podnosim ostavku. Ali, opet idem kao kandidat, pa neka građani Vukovara odluče. Ja sam spreman na sve i do kraja", poručio je Sabo.

Vidno potresen, Sabo je rekao kako su mu predhodni dani možda najteži trenuci u životu.

"Zar sam kao hrvatski branitelj i čovjek koji je bio u logoru i bio principijelan 2009. to zaslužio?", upitao je Sabo, podsjetivši da su HDZ, SDSS i HSP u Statut Grada Vukovara 2009. uveli dvojezičnost, a da je on na to stavio veto. Rekao je kako je i ove godine prije lokalnih izbora želio da se od toga izuzmu određeni dijelovi grada, ali da opet nije mogao učiniti ništa.

Upitao je i zašto mediji ne dođu pred srpski vrtić u Vukovaru gdje je još 2008. postavljena dvojezična ploča, "i nikome ne smeta jer je to postavio HDZ", te ponovio kako prosvjeda ne bi bilo ni sada da je HDZ na vlasti u Vukovaru.

"Investitori koji gledaju te slike malo će prikočiti i čekati razvoj događanja. Pokušavam apelirati na sve - nemojte ponovno žrtvovati Vukovar jer ste nestrpljivi da dođete na vlast. Tražite druge razloge ili čekajte nove izbore", poručio je Sabo. Naglasio je kako bi stao uz svakog branitelja i sve skupine u društvu kada bi se borili za, a ne stalno protiv nečega.

"Možemo izuzeti određene dijelove grada od dvojezičnosti, ali pretpostavljam da ne postoji mogućnost da u okviru Ustavnog zakona to bude isključivo za cijeli Vukovar", rekao je Sabo. Napomenuo je da je po popisu stanovništva 2001. u Vukovaru bilo 32 posto Srba, a danas ih je 35 posto pa su ispunjeni svi uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Iako mu iz policije savjetuju da u određeno vrijeme ne šeta Vukovarom, Sabo ističe da neće birati vrijeme kad da prošeta gradom.

Upitan da li se će se odazvati u USKOK i DORH zbog tajne snimke razgovora s vijećnicom HDZ-a Marijom Budimir i optužbi da ju je pokušao podmititi, Sabo je odgovorio da je u ponedjeljak dao svoj iskaz i da o tome ništa više ne smije govoriti. Primjetio je da je zbog tajne snimke 20 dana bio top tema za ljeto, a Ivo Sanader tri dana. "Sad se pitam je li taj događaj zaslužio toliku pozornost ili je to 'PR' HDZ-a", rekao je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter