Z. Milanović uoči izbora 2011. odlučio uništiti IDS?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Događaji na istarskoj političkoj sceni sve su nevjerojatniji. Od kada su u otvoreni politički rat ušli Ivan Jakovčić i Zoran Milanović, odnosno IDS i SDP, javnost je sve više obasipana informacijama o promjenama političkih odnosa Zagreba i Istre te unutarstranačkim problemima u obje stranke.

U želji da doznamo što se zbiva unutar istarskog SDP-a, koji je teško pogođen i podijeljen nakon raspuštanja organizacija u Puli i na razini županije, razgovarali smo s nekoliko uglednih članova te stranke koji su isključivo pod uvjetom da ostanu anonimni predočili odluke i probleme o kojima javnost do danas uopće nije obaviještena.

"Danas u SDP-u Istre vlada strah i s nevjericom gledamo što čine povjerenici u ime kolega s Iblerova trga", rekao nam je jedan dugogodišnji istarski socijaldemokrat. Iako je u lokalnoj vlasti dugi niz godina te dobro poznaje probleme SDP-a i njegovog dojučerašnjeg koalicijskog partnera IDS-a, naš sugovornik kaže da i on, i sve veća grupa nezadovoljnika u istarskom SDP-u koja čeka da vidi što će se dogoditi, ne želi doživjeti sudbinu Denisa Martinčića.

"Vrh stranke na čelu sa Zoranom Milanovićem uopće ne razumije Istru, IDS smatraju istarskim HDZ-om, a još su uoči parlamentarnih izbora 2011. odlučili 'pokoriti' Istarsku županiju i u njoj pokušati na svaki način osvojiti vlast", kaže nam drugi dugogodišnji sudionik u lokalnoj vlasti. On tvrdi da je Milanović još u ljeto 2011., prije parlamentarnih izbora i u trenutku kada je Kukuriku koalicija već bila potpisana, izričito "zatražio da istarski SDP ide protiv projekata opće bolnice u Puli i "Brijuni rivijere", da bi se naštetilo IDS-u."

"Mi smo otklonili zahtjev da se ide protiv projekta bolnice, dok smo za 'Brijuni rivijeru' stisnuli kočnicu. Zbog takve politike kasnije je profitirala Ada Damjanac, načelnica općine Fažana, koja je postala saborska zastupnica, a sada je povjerenica SDP-a za Istru", tvrdi.

Među članovima SDP-a Istre postoji uvjerenje da povjerenici koje je postavila stranačka središnjica s Iblerova trga neće biti u stanju provesti unutarstranačke izbore u najavljenom roku. Taj je rok šezdeset dana, ali ni Ferić ni Damjanac ne mogu provesti izborni proces jer im nedostaju pravila koja tek treba donijeti predsjedništvo SDP-a na nacionalnoj razini. Tih pravila još nema pa će povjerenici možda sami odlučivati o listama kandidata za lokalne izbore te o koalicijama u općinama, gradovima i županiji.

"Ako se izbori ne provedu u kratkom roku, liste kandidata odredit će se u Zagrebu, kao i koalicije. Gotova je stvar da će se koalirati s listom Damira Kajina za župana, iako je nejasno hoće li to biti i zajednička lista za županijsku skupštinu ili će tamo SDP ići samostalno. U Puli se može očekivati da SDP razvrgne koaliciju s IDS-om i Borisom Miletićem te koalira s Ladonjom i Mauriziom Liculom, koji je najavio da će izaći na lokalne izbore", kaže naš sugovornik.

Koalicija s Ladonjom u Puli posebno bi bila zanimljiva zbog toga što bi tada iz izborne utrke mogao ispasti Peđa Grbin, SDP-ov saborski zastupnik kojeg se smatralo najvećim Milanovićevim favoritom u Istri. Što se tiče odnosa prema Kajinu i njegovim podupirateljima, iskusni SDP-ovci kažu da Milanović jako griješi.

U istarskom SDP-u ogorčeni su zbog ponašanja vrha stranke, posebno predsjednika Milanovića kojeg smatraju lošim nasljednikom pokojnog Račana. Jedan od najstarijih članova stranke smatra da će Milanović u kratkom roku uništiti sve što je istarski SDP gradio od izbora 1992. na kojima su bili pometeni i u Istri.

Jedan od istarskih SDP-ovaca koji je trenutno u izvršnoj vlasti smatra da zagrebačko vodstvo SDP-a želi "uništiti IDS", a istarskim SDP-om vladati preko povjerenika i svojih ljudi. "Kad se ponovno srozamo na lokalnim izborima, pokazat će se da smo izgubili dobivene bitke", njegovo je razmišljanje. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter