Ž. Markić, Nu2: Vrijednost inicijative je 21 mil. kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željka Markić, predvodnica građanske inicijative U ime obitelji koja je prikupila gotovo 750 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o braku, u današnjem gostovanju u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" nije željela otkriti što će inicijativa učiniti ako Sabor ne raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili jesu li za unošenje u Ustav Republike Hrvatske odredbe po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

- Nije više u pitanju što ću ja učiniti ili što će učiniti naša inicijativa, nego je pitanje što će učiniti parlament. Mi smo svoje napravili da se referendum održi, ustavnopravni stručnjaci rekli su da referenduma mora biti, i u tome se slažu bez obzira na svjetonazor. Na potezu je Hrvatski sabor. Pitanje je što ćete vi učiniti kao ugledni novinar ako do referenduma ne dođe, iako to traži 750 tisuća hrvatskih građana, kazala je Markić odgovarajući na pitanje Aleksandra Stankovića što će učiniti ako Sabor donese zakon koji će spriječiti raspisivanje referenduma.

Tijekom cijele emisije Markić je tvrdila da se uskraćivanjem prava na brak homoseksualnim parovima ne uskraćuje ljudsko pravo. Objašnjavala je da za brak treba ispuniti neke uvjete, da je on po svoj prirodi diskriminirajući jer ga ne mogu sklopiti maloljetnici, bliski rođaci, pa tako ni dva muškarca ili dvije žene.

Na prikupljanje potpisa za referendum motivirali su je, otkrila je, događanja u Francuskoj, referendum za Srđ, ponašanje ministra Željka Jovanovića kod uvođenja zdravstvenog odgoja i najava vladajućih političara o tome da će homoseksualnim parovima omogućiti posvajanje djece. Ustvrdila je da su pri tome posebno glasni bili ministri Vesna Pusić, Predrag Matić i Milanka Opačić, za koju tvrdi da je to i najavila u intervjuu listu 21. stoljeće u siječnju.

Zanimljivo je da je ministrica Opačić zbog tog intervjua bila na udaru homoseksualnih udruga. Naime, ona je rekla da nije pitanje mogu li istospolni parovi biti dobri roditelji, već može li konzervativno hrvatsko društvo prihvatiti djecu koja imaju dvije mame ili dva tate, a kako to u Hrvatskoj nije moguće naglasila je da je njezina primarna dužnost zaštititi djecu.

Markić je otkrila i da je financijska vrijednost inicijative oko 21 milijun kuna. No, gotovo se cijeli taj iznos zapravo odnosi, veli ona, na besplatan rad šest tisuća volontera i koordinatora, koji su darovali 600 tisuća sati. Na račun inicijative stiglo i 164.659,80 kuna donacija. Oko 50 posto donirale su pravne osobe, 26 posto fizičke osobe, a 24 posto vjerske zajednice, no Markić nije iznijela njihova imena. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter