Vuna - sedma nit za sreću


Modni biser - reviju maga pletenine, nitima vune ispletene skulpturalne i odjevne predmete najpoznatijeg i najnagrađivanijeg domaćeg dizajnera u svijetu Igora Galaša i ništa manje maštovitog i bajkovitog dizajnera frizura Marija Treščeca, rovinjska je publika imala prigode vidjeti na modnoj reviji "Sedma nit - sretna nit" i to ponajviše zahvaljujući pronicljivosti i oku Srđane Šverko, voditeljice tvrtke Sedma nit.

Naime, suradnja rovinjske tvrtke koja je izrasla na temeljima nekad poznate trikotaže Arena i Igora Galaša traje već neko vrijeme, pa je ovo bila i prigoda da se modeli kreatora koji se okitio brojnim svjetskim nagradama, među inima i titulom najutjecajnijeg mladog dizajnera u svijetu (Hempel Award, Peking), odnosno Svjetskog ambasadora mode, iz prve ruke predstave Rovinjcima. Ono što je reviju činilo posebnom, osim predstavljanja četiriju kolekcija, bio je posljednji izlazak manekenki pod nazivom "7. nit za sreću", u kojoj je zvijezda hepeninga bila vuna.

Priča, naime, počinje u ožujku kada Sedma nit otkupljuje određenu količinu domaće vune, povezuje se s inovatorom koji je patentirao stroj za ekološko pranje vune te je "poklanja" Galašu da ručno izradi unikatnu mini kolekciju od ekološki obrađenog materijala kakav je upravo vuna. Inspiriran baranjskom ženskom nošnjom i klinastim krojem istarske nošnje, dizajner je stvorio nove modne predmete - od prekrasnih "skulptura od vune" koji primiču kulturnu baštinu i oživljavaju stare zanate, preko nosivih komada odjeće koje bi svaka žena već ove zime poželjela u svojoj odjevnoj kolekciji. Dodatnu vrijednost svemu daje i podatak da je materijal od kojeg je rađena kolekcija do jučer tretiran kao ekološki otpad.

Na vrh manekenkinih glava bile su "instalirane" genijalne frizure Marija Treščeca, osvajača četvrtog i petog mjesta na svjetskim frizerskim prvenstvima u Chicagu i Moskvi. Inspirirana povijesnim frizurama, Marijeva su dizajnerska rješenja, opet upletanjem vune u kosu, djelovala moćno, bajkovito i avangardno.

Udruženim snagama trojac Galaš - Trešec - Šverko rovinjskoj je publici i gostima priredio izniman događaj - nisu morali preko granice da bi doživjeli nešto što se viđa na modnim pistama Milana, Londona, Pariza…  (Napisala i snimila: Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter