Vulkan i nogomet krivci za minus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog srpanjskog vikenda u Hrvatsku je preko granicnih prijelaza ušlo 860.000 stranih turista, njih oko 156.000 više nego u isto vrijeme prošle godine. Tijekom drugog srpanjskog vikenda u Hrvatsku je ušlo više od 937.000 gostiju, njih oko 100.000 više nego lani u isto vrijeme.

Naznake su to, istaknuo je na sjednici Turistickog vijeca i Sabora Hrvatske turisticke zajednice ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs, da ce srpanj i kolovoz nadoknaditi minus turistickog prometa u prvih šest mjeseci ove godine. Odnosno, kako rece Bajs, cilj je ostvariti rezultat iz 2009. godine, a trenutni pokazatelji govore da se k tome ide.

Bajs je posebno naglasio važnost zadržavanja dobrog omjera vrijednosti za novac, jer konkurencija cini sve da joj se ne dogodi da i trecu godinu za redom završi s minusom. S obzirom da je udio domacih turista u ukupnim dosadašnjim brojkama manji nego prošle godine, te je za šest mjeseci iznosio svega devet do deset posto, Bajs je istaknuo kako je veliki udio stranih turista odlucujuci za sezonu.

Za minus u prvih šest mjeseci "krive" su loše vremenske prilike, vulkanski dim s Islanda i Svjetsko nogometno prvenstvo! Istra je primjerice zabilježila u prvih šest mjeseci manje dolazak baš Nizozemaca i Nijemaca koji su na SP-u otišli skoro do kraja. Još zanimljiviji podatak dolazi s britanskog tržišta na kojem je u prvim satima nakon poraza Engleske od Njemacke zabilježen porast bookinga od 25 posto u odnosu na dan ranije, odnosno 40 posto u danima nakon ispadanja Engleza.


Podijeli: Facebook Twiter