Vuletić vratio Državnu nagradu za znanost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Docent romanske lingvistike na zadarskome sveučilištu Nikola Vuletić potvrdio je danas kako je u znak prosvjeda zbog netransparenta donošenja Pravilnika o uvjetima izbora u znanstvena zvanja i zaobilaženja u tom postupku mjerodavnih institucija vratio Državnu nagradu za znanost.

"S obzirom da je moja država odlučila više cijeniti znanstvenu literaturu na stranim jezicima nego na hrvatskom jeziku, i strane izdavače više od vlastitih sveučilišta, osjećam da njezinu nagradu ne zaslužujem", navodi u pismu predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

Nikola Vuletić dobio je Dražavnu nagradu za znanost 2008. za knjigu koju je objavio kao znanstveni novak, prije stjecanja akademskog stupnja doktora znanosti. U pismu predsjedniku Hrvatskog sabora, Vuletić piše kako naslov svoje knjige namjerno ne navodi jer novim Pravilnikom o uvjetima izbora u znanstvena zvanja ta nagrađena knjiga, zajedno s nebrojenim knjigama i znanstvenim radovima hrvatskih znanstvenika iz područja humanističkih znanosti, svrstana je u kategoriju literature trećeg reda.

Napominjući kako misli da ne može postići više od rektora zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša koji je zbog navedena pravilnika ranije prosvjedovao, Nikola Vuletić navodi da mu preostaje prosvjedovati kao građanin. "Učinit ću to tako što ću Vas zamoliti da primite natrag Državnu nagradu za znanost koju mi je svečano uručio Vaš prethodnik, za prezrenu knjigu, na prezrenom jeziku, iz područja jedne prezrene znanosti", navodi u pismu.

Nikola Vuletić govori i piše engleski, francuski, nizozemski, njemački, španjolski, talijanski i još neke jezike za koje, kako navodi, članovi Nacionalnog vijeća nisu ni čuli. Pravilnik o uvjetima izbora u znanstvena zvanja, koji je potpisala predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost prof.dr.sc Maja Vehovec, objavljen je u Narodnim novinama 1. ožujka 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter