Vulcan - glavni grad Zvjezdanih staza!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali gradic u Kanadi specificnog imena Vulcan od nedavna je nositelj vrlo atraktivne i zvucne titule glavnog grada Zvjezdanih staza u Kanadi ili The Star Trek Capital of Canada.

Povodom tog imenovanja u gradu ce se tijekom cijele ove godine održavati razne svecanosti, a izmedu ostalog 23. travnja posjetit ce ga legendarni Mr Spock. Naime, Leonard Nimoy, glumac koji je ovjekovjecio spomenuti lik prisustvovat ce otkrivanju broncane biste svojeg alter ega.

Iako je je Vulcan svoje ime dobio 56 godina prije pocetka snimanja serije Zvjezdane staze mnogi krivo pretpostavljaju da je nazvan prema fikcijskom planetu s koje potjece Mr Spock. Tajna imena ovog grada krije se u cinjenici da je jedan od važnijih ljudi u gradu iznimno volio rimsku mitologiju pa je prema njegovom prijedlogu grad 1910. godine nazvan po rimskom bogu vatre, vulkana i kovaca.



Veza ovog kanadskog gradica u kojem živi manje od dvije tisuce stanovnika i planetarno popularne serije Zvjezdane staze datira od samih pocetaka snimanja.

Naime, gradske vlasti i lokalno stanovništvo dosjetili su se kako zvucno ime svojeg grada iskoristiti u promotivne i turisticke svrhe pa su tijekom godina u gradu pocela nicati zdanja i replike svega što je imalo bilo kakvu vezu s ovom serijom.



Tako je za turiste izgraden posebni turisticki centar i info stanica (Tourism and Trek Station) u kojoj mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za seriju, razgledati eksponate sa suvenirima serije Zvjezdane staze te sudjelovati u virtualnoj igri The Vulcan Space Adventure.

U blizini se nalazi replika svemirskog broda Enterprise iz Zvjezdanih staza V, a na svakom koraku mogu se vidjeti svemirske oznake i murali. Osim toga, grad je domacin godišnjih Star Trek konvencija poznatih pod nazivom VulCON: Spock Days/Galaxyfest, koje privlace posjetitelje i fanove iz cijelog svijeta i svih galaksija.

Od 1990. godine tu se održava Vulcan Tinman Triathlon na kojem sudjeluje cak preko tisucu natjecatelja triatlonaca svih uzrasta i ekipa, a usprkos cinjenici da nikad nije postojalo kino tu se ipak održala svjetska premijera najnovijeg filma Zvjezdanih staza.


Podijeli: Facebook Twiter