Vukšić: Ministarstvo neutemeljeno optužilo seljake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Laburist Branko Vukšić prozvao je danas u Hrvatskom saboru Ministarstvo poljoprivrede što je bez prethodno provedenog istraživanja zaključilo kako je zatrovano mlijeko koje pijemo s farma hrvatskih seljaka.

"Kada bi tomu bilo tako, zatrovani bi nam bili i sirevi i mliječni proizvodi", poručio je Vukšić nakon jutrošnje stanke koju je zatražio zbog nedavnog izbijanja afere oko pronalaska štetnih tvari u mlijeku.

Zatrovano nam je, ustvrdio je, uvozno mlijeko koje je došlo već prerađeno u Hrvatsku.

"Je li Ministarstvo poljoprivrede postalo ministarstvo mljekarskih uvoznika ili ministarstvo Ivice Todorića. Zašto se s tolikom sigurnošću bez potrebnih provjera svaljuje krivica na domaćeg seljaka i čemu tolika žurba u osudi", zapitao je Vukšić.

Po njegovom mišljenju, Hrvatska je "veliku pljusku" dobila i time što su štetne sastojke otkrili u susjednoj BiH, na koju često i neopravdano gledamo s visoka. Vukšić je zapitao i "kakvu mi to hranu jedemo i što je još osim mlijeka kontaminirano i kakvo sve smeće ih uvoza jedemo, a da i ne znamo".

Također ga je zanimalo i čija je krivica ako je istina da se domaće krave hrane s lošom kontaminiranom hranom iz uvoza te tko je dopustio uvoz takve hrane.

"Sabor treba postati mjesto za polaganje računa, a treba ih polagati i premijer i ministri i zato smo tražili da se o skandalu koji dovodi u pitanje kvalitetu hrvatske hrane očituje ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina", rekao je Vukšić.

Predsjedavajući Josip Leko podsjetio ga je da je istraživanje o toj aferi u tijeku te da će se stvarno stanje moći sagledati kada budu utvrđene sve činjenice.

"Ako je smisao da dobijemo realnu informaciju, pričekat ćemo je i potpuno je dati hrvatskoj javnosti u Hrvatskom saboru, a ako je smisao da dođe ministar, mi ćemo inzistirati na tome, ali on može dati samo ono što ima na raspolaganju", poručio je Leko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter