Vuković želi od Bala stvoriti gastronomsku meku

 Vodnjanski chef Nikola Vuković
Vodnjanski chef Nikola Vuković

Nikola Vuković želi od Bala stvoriti gastronomsku meku Da treba slijediti nove trendove u gastronomiji, a prije svega se zalagati za kvalitetu namirnica, kreativnost u spremanju hrane, ali i dobru uslugu itekako su svjesni u malom obiteljskom hotelu La Grisa u Balama koji je otvoren ovog proljeća. Osim što su vlasnici vrhunski opremili i uredili mali hotel s četiri zvjezdice koji je nastao u staroj jezgri Bala u čak osam starih ruševnih zgrada i koji radi cijele godine, posebnu su pažnju posvetili svom novom restoranu.

Po uzoru na slične hotele poput primjerice San Rocca u Brtonigli, Ville Rosette u Savudriji ili pak Cittara u Novigradu, ali i druge, La Grisa se želi profilirati i kao gastronomska meka. Za taj je dio posla zadužen mladi vodnjanski chef Nikola Vuković koji s puno motiva i ljubavi prilazi svom novom zadatku. Dosad je radio u fažanskoj konobi Feral te vodnjanskom Girotondu, ali i u Švicarskoj.

Osim starim receptima koji su preinačeni, istarska tradicija u novom hotelu dolazi do izražaja u upotrebi dvije tipične istarske namirnice - ekstra djevičanskom ulju te mesu od istarskog boškarina koje hvale mnogi svjetski opinion makeri iz svijeta enogastronomije. Specijalitet su im primjerice carpaccio od boškarina s kravljom skutom i mladim maslinovim uljem, jetra od boškarina s džemom od luka, šugo, ragu i biftek te rebra od boškarina.

Što se tiče maslinovog ulja, La Grisa je odlučila promovirati svoj najuži zavičaj. Tako na svom stolu i u kuhinji koristi vrhunska ulja baljanskog maslinara i uljara Emanuela Grubića te rovinjske obitelji Dobravac. Također, u svojoj kuhinji koristi domaće namirnice, od voća i povrća, do ribe i mesa. Također, nije potrebno ni napominjati da se pritom drže regule "sezonalnosti". (Napisala Barbara BAN; Snimio Andreas KANCELAR) CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter