Vuković Runjić: Knjiga me proguta


U sklopu ciklusa "Pisac u prolazu", preksinoć je u rovinjskoj gradskoj knjižnici "Matija Vlačić Ilirik", gostovala poznata književnica, publicistkinja, kolumnistica i urednica Milana Vuković Runjić. Razgovor o njenom radu, razlozima zbog kojih piše, (ne)isplativosti pisanja, i napose temama koje u književnice bude interes za istraživanjem i pisanjem s autoricom je vodila dr. Melita Jurkota iz rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta.

Sama autorica, složila se s Jurkotom, kako je njeno sveukupno stvaralaštvo podijelilo čitatelje. 

- Znam dvije vrste ljudi. Prve koji vole i čitaju moje knjige i vele da su mi kolumne bezveze, i one koji čitaju samo kolumne a kažu da su mi knjige "prava pila". Osobno, i vrlo subjektivno, ne vidim da su tako daleko jedna od druge, jer i dok pišem kolumnu, puno joj se dajem i posvećujem, veli Milana Vuković Runjić, od koje doznajemo i da piše iznimno brzo, (ponekad tako da prije predaje teksta isti zadržava, kako urednik ne bi pomislio da je manje vrijedan zbog brzine rukopisa), odnosno da ju dok piše knjigu ista doslovno "proguta".

- Knjiga me proguta, usisa i obuzme na način da ništa osim nje i mene ne postoji. Tada, ravnoteže radi samo rutinski obavljam sve ostalo, ustvari na neki način "glumim" stvarni život. S pisanjem, stilom i brzinom nikada nisam imala problema jer jednostavno drugačiji ne znam i ne pristajem na drugačije opcije. Smatram i da to nije pitanje izbora. Knjiga teče iz mene i ja, pišući je , jednostavno trčim za njom, pojašnjava autorica 17 knjiga, koja, sudeći po knjizi "Revolver", i svemu onome što joj je ona donijela, a prvenstveno svojim stavovima i razmišljanjima o novinarima i novinarstvu ima svoj stav. U toj se branši naime, smatra Vuković Runjić, susreće puno demonskog zla.

- U novinama postoje stranice Crne kronike, u kojima je normalno da je sve ono nenormalno, normalno, odnosno da je loša i tragična vijest - dobra i odlična. Jer, kako onda može biti normalno da je osoba ubila ili ozlijedila troje drugih ljudi , a da se upravo takvoj vijesti novina(ri) vesele, razmišljajući na način kako će je uglaviti na naslovnici, i rastegnuti na duplerici, pita se Milana Vuković Runjić. Dodaje da je upravo o tome pisala, potaknuta vlastitim iskustvom u jednom dnevniku, a vidjevši iz prvog reda kako stvari funkcioniraju. Razlog zbog kojih se i drži novina i pisanja kolumni je višestruk. Osim, što su joj iste omogućavale honorar (pa čak i komforna ljetovanja), iste su crtice, njena veza sa stvarnošću. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter