Vukovi su pametniji od pasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bihevioristicki istraživac Kurt Kotrschal, voditelj znanstvenog instituta u austrijskom Gruenauu, iznenaden je koliko su "vukovi pametniji od pasa", što dokazuje svojim radom u Centru za istraživanje vukova. Wolf Science Center (WSC) otvoren je u Donjoj Austriji kao projekt Sveucilišta u Becu.

Cak se i vuk, kojeg su ljudi odgojili, bitno razlikuje od svog udomacenog dalekog rodaka psa, pokazali su znanstvenici u WSC-u.

Vukovi pogotovo prema stranim osobama uvijek ostaju bojažljivi i rezervirani. Ali s druge strane znanstvenike ne prestaje cuditi s koliko pameti vukovi spontano rješavaju zadatke, primjerice otvaraju mehanizme posuda u kojima je hrana. Kod spontanih zadaca psi su u usporedbi s vukovima inferiorni, ali su opet nadmocni u kontaktima i komunikaciji s ljudima.

WSC ne istražuje samo odnos psa i vuka, nego se bavi fundamentalnim istraživanjima kognitivnih sposobnosti i procesa mišljenja. Istraživanja provode na kooperativnim psima i vukovima koji su odgojeni i trenirani po istom uzorku.

Trenutno bihevioristi rade s 11 dobro istreniranih i kooperativnih vukova te cetiri psa koji su odgojeni i trenirani isto kao vukovi. Vukovi se odazivaju kad ih se pozove imenom, ovladali su s nešto više od 20 naredaba i može ih se voditi na uzici. Kod treninga se istraživaci oslanjaju iskljucivo na pozitivne poticaje, svaka prisila životinja je zabranjena.


Podijeli: Facebook Twiter