Vukovarski Stožer: Prikupljeno dovoljno potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara prikupio je dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje refrenduma za promjenu zakonodavnog okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, potvrdio je danas Hini glasnogovornik stožera Igor Gavrić.

"Uspjeli smo prikupiti dovoljno potpisa da možemo zatražiti raspisivanje referenduma i očekujemo od Vlade da će, nakon potrebne procedure, poštivati volju hrvatskog naroda", naglasio je Gavrić. Ocijenjuje da je to "ne samo pobjeda Stožera, već i građana Hrvatske". Gavrić je ponovio kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ne želi i nema namjeru ugroziti ničija prava, već "uskladiti hrvatsko zakonodavstvo sa zakonodavstvima naprednih zemalja Europske unije".

Koliko je točno prikupljeno potpisa za raspisivanje referenduma Gavrić nije mogao reći, najavivši da će brojanje trajati danas i sutra, a točni podatci obznanit će se u srijedu, na konferenciji za novinare.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara morao je prikupiti više od 450.000 potpisa kako bi ostvarili pravo na raspisivanje referenduma sa ciljem izmjene članka 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina, koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno uporabu jezika i pisma.

Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje 50 posto stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano ustavnim zakonom. Potpise su počeli prikupljati 17. studenoga na oko 2.000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet tisuća volontera. Prikupljanje potpisa završilo je u nedjelju u ponoć. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter