Vukovarski skup kao splitska riva 2001.

Na skupu Za hrvatski Vukovar – ne ćirilici oko 20 tisuća prosvjednika (Vlado KOS/CROPIX)
Na skupu Za hrvatski Vukovar – ne ćirilici oko 20 tisuća prosvjednika (Vlado KOS/CROPIX)

Dan nakon masovnog okupljanja protiv uvođenja ćirilice, gradonačelnik Vukovara SDP-ovac Željko Sabo povlačio je paralelu između tog prosvjeda i poznatog skupa na splitskoj rivi u proljeće 2001. godine na kojem se tražilo da vlasti prekinu potragu za generalom Mirkom Norcem, osumnjičenim za ratni zločin.

- Sve podsjeća na rivu. Tada je pod pokroviteljstvom HDZ-a organiziran skup protiv Račanove Vlade i vikali su da ne daju generale. Poslije je taj isti HDZ izručio naše generale, a oni su se nedavno kao heroji vratili u domovinu. Ovaj put je u sklopu HDZ-ove predizborne kampanje održan prosvjed u Vukovaru, napadalo se Milanovićevu Vladu, a upravo je HDZ 2009. godine, u političkoj trgovini s HSP-om i SDSS-om, da bi imali većinu u gradskom vijeću, u statut Vukovara ugradio pravo dvojezičnosti srpske nacionalne manjine. Ja sam kao gradonačelnik bio protiv jer još za to nisu postojali uvjeti budući da udio Srba u stanovništvu u tom trenutku još nije prešao trećinu. Takav je, eto, licemjeran HDZ, sada se oni bore za hrvatski Vukovar, rezignirano je komentirao Sabo te se prisjetio kako je prije četiri godine ostao usamljen kad je tema bila ćirilica u Vukovaru.

Danas su se uloge izmijenile. Prema zadnjem popisu stanovništva, Srba u gradu na Dunavu ima više od 33 posto i time je ispunjen nužan uvjet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ali HDZ sada zahtijeva moratorij na ćirilicu dok se Sabo zalaže za poštovanje zakona.

- Kad su u pitanju zakoni, onda ni branitelji, ni HDZ, ni bilo koji građanin ne može tražiti da se oni ne primjenjuju. Kakva bismo to mi bili država da je to moguće. A ako HDZ želi promijeniti Ustavni zakon, zna se koja je procedura, moraju u Sabor poslati svoj formalan prijedlog, tu skupovi nisu dovoljni, upozorava vukovarski gradonačelnik.

Zbog razmjerne blizine lokalnih izbora na kojima će se Sabo natjecati za drugi mandat, nameće se pitanje koliko mu ova gužva s ćirilicom može umanjiti izborne šanse. Sabo tvrdi da o tome i ne razmišlja.

- Ako ovo bude razlog izbornog poraza, unatoč svom trudu koji ulažem kao gradonačelnik, onda mogu slobodno reći da me građani Vukovara nisu niti zaslužili, zaključuje Sabo. (Dražen CIGLENEČKI, Tihana TOMIČIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter