Vukovarski HDZ želi Budimir ponovno za ravnateljicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovarski HDZ danas je odluku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da uskrati suglasnost ponovnom imenovanju Marije Budimir ravnateljicom vukovarske osnovne škole "Siniša Glavašević" ocijenio kao nehumanu i nekorektnu političku odluku koja neće doprinijeti poboljšanju međunacionalnih odnosa u Vukovaru, zbog čega od njega traži da tu odluku povuče.

Potpredsjednik HDZ-a i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izvijestio je na konferenciji za novinare da je jučer uputio i pismo ministru Jovanoviću i od njega zatražio da povuče uskratu suglasnosti te potvrdi imenovanje Marije Budimir.

Ona je, kao HDZ-ova gradska vijećnica, ljetos prijavila vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu za pokušaj podmićivanja ne bi li u vukovarskom Gradskom vijeću napustila HDZ i prešla u redove SDP-a.

Galić je napomenuo da su roditelji učenika i djelatnici škole s više od 90 posto glasova podržali njezin izbor za ravnateljicu što, ustvrdio je, dovoljno govori da je riječ o kvalitetnoj i dobroj osobi. "Odluka je, osim što je političke naravi, i nehumana jer baca obitelj Budimir na ulicu, a riječ je o obitelji koja je puno dala u Domovinskom ratu", istaknuo je Galić.

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak zamjerio je medijima, intelektualcima i "neovisnom pravosuđu" što šute o slučaju Marije Budimir, kazavši da je riječ o "obračunu Jovanovića i Milanovića s običnim građanima". "To što odluka Željka Jovanovića nema uporište u zakonu i što je se ne može obrazložiti, koga briga", poručio je Čuljak i dodao da bi nakon svega bila najlogičnija ostavka ministra Jovanovića, ali se tomu u HDZ-u ne nadaju.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna ocijenio je da je očito "pogreška" koju je Budimir učinila to što je iz Zagreba doselila u Vukovar i udala se u "herojsku obitelj Budimir, što se ne slika s ministrom i ne objavljuje te fotografije po Facebooku".

Vukovarskog gradonačelnika SDP-ovca Željka Sabu optužio je za nerad i uništavanje Vukovara, rekavši da gradonačelnik ima status osumnjičenika u još nekoliko slučajeva osim onog aktualnog zbog sumnje u pokušaj podmićivanja upravo Marije Budimir, ne navodeći konkretno na koje slučajeve misli.

Inače, zbog tog slučaja Optužno vijeće osječkog Županijskog suda nedavno je potvrdilo optužnicu protiv Željka Sabe.

Novinarima se obratila i Marija Budimir, izrazivši razočarenje uskratom suglasnosti ministra Jovanovića za koju, kako je kazala, nije postojao niti jedan razlog. Po njezinim riječima, do sada je mandat ravnateljice obnašala u dva mandata, a ovo joj je treći, i nikada joj se na teret nije stavilo bilo kakvo prekršajno ili kazneno djelo.

Najavila je da će i škola i ona osobno zatražiti pravnu pomoć te podsjetila da je prosvjetna inspekcija početkom studenoga predložila Školskom odboru njezino razrješenje jer je nadzorom u listopadu utvrđeno da je izabrana na natječajnom postupku u kojemu je povrijeđen zakon. "Problem je bio što je u natječaju ispušteno nekoliko riječi", navela je.

Nakon što ju je Školski odbor razriješio s mjesta ravnateljice škole, imenovao ju je za v. d. ravnateljice do raspisivanja novog natječaja. Na taj natječaj, raspisan u studenome, Budimir se prijavila i bila ponovno izabrana za ravnateljicu, ali je ministar Jovanović nedavno uskratio suglasnost njezinom imenovanju. (Hina)

Jovanović: Odluka o Mariji Budimir stvar je morala i principa

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odgovorio je danas na otvoreno pismo vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića rekavši da njegova odluka o uskrati suglasnost ponovnom imenovanju Marije Budimir ravnateljicom vukovarske osnovne škole "Siniša Glavašević" nema veze s politikom, nego s moralom i principom.

U odgovoru, objavljenom na svome Facebook profilu, Jovanović je poručio da niti jedna ravnateljica ili ravnatelj, razriješeni zbog nezakonitosti u svom radu, neće dobiti njegovu suglasnost za ponovni izbor na ravnateljsko mjesto u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Vukovaru ili bilo kojem drugom gradu.

"Ravnatelj ne smije imati nijednu mrlju u svom životopisu", ističe ministar na Facebooku te poručuje da će te kriterije zastupati na teritoriju cijele Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter