Vukovarci bez euforije, ali i velikih prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vukovar je Borisa Tadica docekao mirno i dostojanstveno, nije bilo euforicne dobrodošlice, ali niti velikih prosvjeda. U pristaništu u vukovarskoj luci Tadica je docekalo stotinjak spontano okupljenih Vukovaraca koji su zapljeskali u trenutku kada je skela pristala.

Premda su Vukovarci okupljeni na obali Dunava pljeskali dolasku predsjednika Tadica, njihovi su osjecaji bili podijeljeni.

"Ovo je neslužbeni posjet i ne može se smatrati tockom na dogadaje iz devedesetih. Ako ga se ikad pita za ono što danas ovdje kaže, uvijek ce moci reci da je to privatno rekao", kazao nam je Josip Grafina, rodeni Vukovarac koji se u grad vratio potkraj devedesetih. Njegova supruga Senida, pak, kaže da je "vec jednom red da se ovo okonca i da se situacija smiri".

Na putu prema Ovcari, podno vukovarskog vodotornja, razorenog simbola obrane grada, predsjednicku je kolonu docekalo pedesetak prosvjednika predvodenih predsjednikom Hrvatske stranke prava Danielom Srbom, koji su mirno prosvjedovali.

Nosili su transparente s natpisom "Naša krv na vašim rukama", "Našu krv ne možete oprati" i "Cijeli Vukovar je Ovcara". Medu njima je bio i Domagoj Jurcic, ratni pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, kojemu su u Vukovaru nestala dva brata.

"Ne prihvacamo ispriku bez ispunjenja nekoliko uvjeta: neka kažu gdje pocivaju kosti naših najmilijih da bismo ih mogli kao ljude pokopati. Neka plate ratnu odštetu jer je Vukovar bio najbogatiji grad u bivšoj Jugoslaviji, a danas grca u siromaštvu. I neka plate odštetu ljudima koji su robijali, jer nismo mi išli rušiti i ubijati u Srbiju, nego su oni dolazili ovamo", kazao je Jurcic.

Sa slicnim porukama Tadica je na Ovcari docekalo i 30-ak Vukovarki i Vukovaraca koji su kod mjesta masovne grobnice molili krunicu. Jedan od njih nosio je majicu s natpisom "Za dom spremni", a nekoliko ih je imalo majice s likom generala Ante Gotovine. Nisu se medutim ponašali incidentno, dok je Tadic polagao vijenac - okrenutih leda nastavili su moliti krunicu.


Podijeli: Facebook Twiter