Vukovar: U povorci sjecanja deseci tisuca ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istim onim ulicama kojima je prije 20 godina prošla nijema kolona Vukovaraca koji su tek u jednoj ili dvije vrecice iz okupiranog grada, nakon sloma tromjesecne obrane, uspjeli iznijeti komadic svog prijeratnog života, i ovog je 18. studenog još jednom prošla Kolona sjecanja.

Na celu kolone, odmah iza državne, zastave Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, potom 204. vukovarske brigade i Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te cak 144 zastave svih hrvatskih ratnih postrojbi, nalazili su se vukovarski branitelji. Za hrabrim ljudima iz 204. vukovarske brigade - nepregledna kolona Vukovaraca, ali i hodocasnika iz cijele Hrvatske i susjedne BiH.

Policijske procjene govore da je u Vukovar došlo najmanje 40.000 hodocasnika, dakle još jedan cijeli Vukovar.

U povodu Dana sjecanja na žrtvu Vukovara 1991. i obilježavanja 20. godišnjice vukovarske tragedije državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijece podno Središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Pocast stradalim i nestalim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijece odao je predsjednik Republike Ivo Josipovic, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodeno predsjednikom Lukom Bebicem, te Vlade koje je predvodila predsjednica Jadranka Kosor.

Vijence su položila i svijece zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade ciji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. tijekom koje je ubijeno, poginulo te nestalo oko 900 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Zagreba i Dubrovnika te Vukovarsko-srijemske županije i svih ostalih hrvatskih županija.

Na grobove branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju položene su ruže.

Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup dakovacki i osjecki i predsjednik HBK mons. Marin Srakic. (Tportal.hr, Hina, snimio D. Soldo/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter