"Vukovar - ne ćirilici" nema dovoljno potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koordinacijsko-operativni tim RH te Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma "Vukovar - ne ćirilici" izvijestio je da još nije sakupio dovoljan broj potpisa te pozvao građane da ih svojim potpisima podrže do nedjelje, 1. prosinca u 24 sata "u interesu Vukovara i njegovih građana, unatoč raznim opstrukcijama".

Glavna koordinatorica inicijative Snježana Patko je na konferenciji za novinare navela da broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma zasad još nije dovoljan. Stoga je pozvala građane da, kako je rekla, unatoč opstrukciji od strane vladajućih, cenzuriranom i neistinitom medijskom izvješćivanju obmanjivanjem javnosti pomognu da bi se spriječilo kršenje Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o referendumu na štetu većinskog stanovništva.

Patko je navela da se, osim u Istarskoj županiji (s izuzetkom Umaga), prikupljanje potpisa opstruira i u Babinoj Gredi. Tamo je načelnik općine Josip Krnić izjavio da nije dužan izdati pisanu odbijenicu za davanje javnih površina za korištenje za prikupljanje potpisa i da zakoni za njega ne postoje, rekla je.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je da imaju rezervni plan, ako ne prikupe dovoljan broj potpisa, ali nije željela iznijeti pojedinosti. Ustvrdila je da u Vukovaru ne živi 33 posto pripadnika srpske nacionalnosti, kako je utvrđeno popisom stanovništva, jer je nelogično da u tom gradu ima jednak broj birača i popisanih osoba te da se to ne može zanemariti. Stoga su ćirilične ploče postavljene nezakonito, ustvrdila je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter