Vukovar je bio industrijski i radnički grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako propadne Borovo, propast će i Jugoslavija, ponavljali su radnici Borova krajem 1980-ih. Uvodna je to rečenica izložbe Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. - 1991., koja je u petak navečer otvorena u Dnevnom boravku Rojca. Za mnoge je Vukovar danas samo simbol stradanja u Domovinskom ratu, dok im je za nepoznata činjenica da je u doba Jugoslavije bio industrijski i radnički grad. Na to su nas podsjetili autori izložbe - Jasna Račić, Snježana Ivčić i Puljanin Sven Cvek, istraživački tim koji već četiri godine proučava društvene promjene krajem '80-ih i početkom '90-ih na primjeru Borova, te Katerina Duda i Barbara Majnarić koje su osmislile postav izložbe.

A sve je krenulo, napomenuo je Cvek na otvaranju izložbe, velikim štrajkom 1988., kada su radnici Borova došli do Savezne skupštine u Beogradu. Uslijedili su zatim i manji štrajkovi, a društvene su promjene u prvi plan gurnule političke aktere koji su se umiješali u radničke strukture. Tako na izložbi možemo pronaći zanimljivu informaciju da su štrajk u Borovu 1990. od sindikata preuzeli tadašnji HDZ-ovi aktivisti Tomislav Merčep i Blago Zadro. Cvek je napomenuo da se tih događaja danas gotovo nitko i ne sjeća, a da su zapravo vrlo relevantni, jer pokazuju Vukovar u drugačijem svjetlu.

Izložba, osim kronologije potresa u firmi, nudi, između ostalog, i video zapise tadašnjih štrajkova, zatim je tu 10-minutni dokumentarac s radnicima koji pričaju o Borovu nekad i danas te simulacija tvorničkih novina koje su svojedobno izlazile na tjednoj bazi. Postav će u Puli ostati do konca mjeseca, a 29. i 30., zadnjeg dana izložbe, moći će se pogledati uz vodstvo autora. (B. Ž.)



Podijeli: Facebook Twiter