Vukovar: Ispred zgrada nema interventne policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske nešto prije 12.30 sati završio je današnji prosvjed Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnih ploča, a prosvjednici su novo okupljanje na istom mjestu najavili za sutra ujutro.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić je ispred zgrade Gradske uprave kritizirao vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu zbog njegove izjave kako neki žele da "Vukovar postane Bejrut". "Mirno prosvjedujemo, nikoga ne diramo, ne diramo niti Srbe, niti ih vrijeđamo", poručio je Josić te pozvao prosvjednike da pozovu gradonačelnika na prozor upravne zgrade. Iako se iz stotine grla orilo: "Javi se, javi se", gradonačelnik se nije pojavio na prozoru.

Prosvjed je okončan dogovorom da se prosvjednici sutra u 9 sati ujutro ponovno okupe na središnjem Trgu, odakle će prosvjednom povorkom ići do Veleprometa te odati počast stradalima na tom vukovarskom stratištu.

Pripadnici Interventne policije ne štite više zgrade na kojima su postavljene dvojezične ploče u Vukovaru, uklonjene su i sve željezne zapreke, a ispred zgrada su ostali samo pripadnici temeljne policije, potvrdio je popodne na konferenciji za novinare glasnogovornik Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

Đigumović je ocijenio kako je sigurnosna situacija u gradu zadovoljavajuća te da se građani mogu osjećati sigurnima.

Demantirao je navode objavljene u nekim medijima o kadrovskim smjenama u policiji. Kako je rekao, unutarnja kontrola MUP-a RH bila je u PU vukovarsko-srijemskoj isključivo kako bi ispitala okolnosti i utvrdila zašto je došlo do ozljeđivanja policajaca tijekom prosvjeda u ponedjeljak.

"Riječ je o standardnoj preoceduri koja se obavlja kada dođe do ozlijeđivanja pripadnika policije", rekao je.

Đigumović je također kazao kako je u vezi s izgredima u ponedjeljak u policiju bilo privedeno deset osoba od kojih je šest pušteno na slobodu, a četiri su tijekom jučerašnjeg dana odvedena pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

U Vukovaru od ponedjeljka traju prosvjedi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon nemira u ponedjeljak, kada su prosvjednici nasilno skinuli postavljene dvojezične pločee pri čemu je ozlijeđeno pet policajaca, jučer i danas prosvjedu su protekli u miru.

Dvojezične su ploče dosad postavljene na ukupno pet državnih institucija u gradu Vukovaru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter