Vukovar: Drugi najveći vodostaj Dunava u povijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodostaj Dunava u Vukovaru danas je u 10 sati iznosio 724 centimetra i isti je od jutros u 5 sati, što je i drugi po redu zabilježen vodostaj u vukovarskoj povijesti, istaknuo je direktor Hrvatskih voda za Sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić.

- Riječ je o drugom povijesnom vodostaju Dunava u Vukovaru, no obrambeni sustav u potpunosti funkcionira, rekao je Kukić na sjednici vukovarskog Stožera za zaštitu i spašavanje, naglasivši da nema nikakvog mjesta panici.

Istaknuo je zapaženu ulogu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u organizaciji obrane od poplava. "Mnogi su ga skloni prozivati, no sada naš resorni ministar zaslužuje samo pohvale", ustvrdio je Kukić.

Prema njegovim riječima, situacija je potpuno stabilna i nizvodno u Šarengradu i Iloku, gdje Dunav ugrožava nekoliko kuća izgrađenih u poplavnom području.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo rekao je da su tijekom noći izvršene dvije intervencije u kojima je dodatnih 5.000 vreća s pijeskom ugrađeno u zečje nasipe na Budžaku, a još pet tisuća vreća blizu ušća Vuke u Dunav, u samome središtu grada.

Nakon sastanka gradskog stožera Sabo je obišao zečje nasipe na Otoku sportova, gdje je iza 10.30 sati Dunav upravo dosegnuo 725 centimetara.

- Stojimo bezbrižno na najkritičnijoj točki na nasipu, pa se iz toga vidi koliko je dobar posao odrađen u Vukovaru u pripremi obrane od poplave, rekao je Sabo. Dodao je da su svi koji su obišli ovih dana Vukovar, napose i sama struka, istaknuli da je odrađen najkvalitetniji posao u povijesti obrane od poplava.

U Vukovaru Dunav je povijesni maksimum zabilježio 1965. godine, kada je iznosio 769 centimetara. U toj poplavi evakuirano je oko četiri i pol tisuće Vukovaraca, a Dunav je teško oštetio i uništio više od stotinu kuća.

U međuvremenu, ušće Vuke u Dunav je izmješteno i uređeno, izgrađeni su nasipi, a u poplavi iz 2006. godine kada je vodostaj Dunava zabilježio u gradu 719 centimetara, načinjena je, prema prijavama građana, šteta od oko 500.000 kuna.

U Hrvatskim vodama očekuju da će Dunav tijekom subote u Vukovaru narasti još nekoliko centimetara, a vrh vodnog vala očekuje se u sutra kada bi trebao i napustiti Hrvatsku.

Visoki vodostaj Dunav će bilježiti još narednih sedam do deset dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter