Vukelic i Debeljuh u staroj tiskari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U staroj su tiskari, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre, otvorene dvije izložbe: "Ovo je jedna jumbo izložba" zagrebackog umjetnika Lea Vukelica i izložba vodnjanskog umjetnika Matije Debeljuha pod nazivom "S druge strane ociju".

Debeljuhova izložba ujedno je i prva u ciklusu izložbi kojim ce Muzej otvoriti svoj novi izložbeni program pod nazivom Studio, koji ce dati naglasak na pregled recentnog stvaralaštva mladih, pretežno istarskih, ali i ostalih hrvatskih umjetnika.



Vukelic se predstavlja samostalnim projektom "Ovo je jedna jumbo izložba", odnosno novim rješenjem za izložbeni prostor MSUI-ja. Radi se o kompjuterskoj simulaciji muzejskog prostora ili, preciznije receno, prostornoj iluziji, onome što Lea vec godinama privlaci, odnosno što je postalo fokus njegovog umjetnickog interesa. Sudjelujuci na prvoj manifestaciji vizualnih umjetnosti "Tu smo" Leo je gotovo otpocetka bio upoznat s prostornim (i ne samo prostornim) problemima MSUI-ja te je adekvatno zbilji, odnosno nedostatku muzejske zgrade, ucinio i ovaj iluzionisticko-utopijski projekt.

U novoj seriji fotografija Matije Debeljuha predstavljeni krajolik nije samo estetski izolirani pejzaž, vec postaje mjesto za raspravu i odnos izmedu prostora, povijesti, pamcenja i identiteta. Ova se serija fotografija može sagledati i kao proizvod kulture o posredovanju odnosa izmedu covjeka i prirode (vanjskog svijeta), te predocuje stanja razlicitih raspoloženja i složenih odnosa. (V. ŠILIPETAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter