Vuk usred dana nasrnuo na stado ovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Cera, kvarat do podne, smo bili na paši prema Brgudcu, mež njima (ovcama op. a.) san bi kad na deset metri od nas vuk, ovce su se poplašile i vec je za vrat drža jancica, opisuje nam 52-godišnji ovcar Josip Rumac koji je s bratom Valterom, kao i svakog dana, bio u cetvrtak na ispaši nedaleko od rodnog Bresta pod Uckom kad je vuk usred podneva napao stado.

"Ja i brat smo poceli kricat i onda ga je pusti, ali ga je povredi, ne znam da li ce bit ca od njega", kazuje nam Rumac dok krecemo prema samom mjestu dogadaja, lokalitetu zvanom Kunfin, udaljenom kilometar do dva od samog mjesta.

"Liepo smo se gledali, to je bilo ispred nas i nakon ca smo vikali, pomalo je bija ša ca. Naš brek ni uopce reagira, a tri-cetiri puta je manji od njega, vuk ga samo s pogledom zakolje. Baš pravi vuk, suro-žute boje, s ušima za gore, veliki je bija, 60 kila sigurno... Kad ti neki pravi o susretu s vukom je drugo nego kad ga vidiš sam, ocevidno", kaže šokirani stocar koji premda se od djetinjstva bavi ovcarstvom dosad nikad nije imao slicno iskustvo niti je (prije nedavnog slucaja u Boljunskom Polju) za takvo nešto u ovim krajevima cuo.

"Ma joh, vuka nikada, a medvedi so, ali to je druga prica, on si zame jenu i gre ca, se ne torna. Vuk bi moga i u štalu doc, kapac je zaklat sto ovci u uru vremena. Ako taj vranic zleže pet, šest komadi, za par let ce po sele hodit. Ce bit jako slabo, mi od toga živimo, ako ne prodamo sira i jancica...", žali se Rumac koji smatra da ce ako se ne reagira, njihova egzistencija doci u pitanje.

Lupoglavski nacelnik Franko Baxa koji nas je obavijestio o novom incidentu s vukovima kaže da ce obavijestiti nadležnu Upravu za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture te ostale institucije o nemilim dogadajima te zatražiti da se lokalnim lovackim društvima dozvoli odstrel vukova koji premda jesu zašticena vrsta, nisu u svom uobicajenom staništu.

Pribojava se da ce se populacija vukova na Ucki namnožiti te pricinjavati štete lokalnim stocarima i smanjiti autohtonu divljac. Svjestan je da ce se mnogi protiviti takvoj odluci, ali smatra da mora zaštititi žitelje kojima je ovcarstvo jedini izvor prihoda. S obzirom na to da je godišnja kvota za odstrel vukova (oko 14 jedinki) vec iskorištena, ocekuje da ce ove godine biti teško dobiti nove dozvole Ministarstva, ali kaže da nece odustati.


Podijeli: Facebook Twiter