Vuk napadao automobile na autocesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto iza 10.30 sati gospicki centar 112 primio je pomalo nesvakidašnju dojavu: na autocesti A1 nedaleko od odmorišta Zir nalazi se vuk i - napada automobile?! Pomalo bizarnu informaciju potvrdili su HAC i policija, a pozivi na 112 nisu prestajali. Na teren je odmah izašla ekipa koju je predvodio dipl. ing. Dragan Milkovic, ovlašteni vještak Ministarstva kulture za štete od predatora.

- Dolaskom na teren vidio sam nesvakidašnji prizor. Po autocesti je tumarao odrasli mužjak težine preko 40 kilograma. Životinja je preskocila zaštitnu ogradu jer je ona sada mjestimice niža zbog snježnih nanosa. Vuk je sumanuto trcao s jedne strane autoceste na drugu tražeci izlaz. Moralo se brzo djelovati da ne bi došlo do prometne nesrece, ili da životinja ne bi skoncala pod kotacima.

Ali umjesto da uplašeno izmice, dogodilo se suprotno: vuk je nasrnuo na naše automobile grizuci kotace, blatobrane, branike... Nitko nije smio izaci iz vozila, niti smo pomišljali da ga ustrijelimo. Ipak je polako odmicao prema sjeveru i nakon pretrcanih pet kilometara uspio sa jednog visokog snježnog nanosa skociti na drugu stranu A1 i odmaknuti u smjeru Velebita, pripovijeda vještak Milkovic.

Na upit je li rijec o bijesnom vuku Milkovic nije mogao sa sigurnošcu reci.

- Vuk nam nije dao da pridemo, a prema njegovom ponašanju izljevi bijesa bili su prije rezultat okolnosti jer se povremeno nalazio u skoro bezizlaznom položaju, nego li bjesnoca. Konzultirao sam se s nekoliko kolega i svi su mišljenja kako se vuk ugrizima samo branio i spašavao život, dodaje Milkovic.

Zima je kod vucje populacije vrijeme ljubavi pa nije iskljuceno niti to da je osamljeni vuk otpadnik od inace cvrsto povezanog copora pa je samo pokušao pronaci ljubav i osnovati vlastiti copor.


Podijeli: Facebook Twiter