Vuk Jeremic predsjednik Opce skupštine UN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremic izabran je u petak za predsjednika Opce skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog veleposlanika u UN-u Daliusa Cekuolisa.

Od 193 zemlje clanice UN-a, za šefa srbijanske diplomacije glasovalo ih je 99, a za Cekuolisa 85. Medu onima koji su glasovali za litvanskog veleposlanika bio je i predstavnik Hrvatske, doznaje se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Vesna Pusic u ožujku je izjavila da je Hrvatska obecala poduprijeti Litvu za dužnost predsjednika Opce skupštine UN-a i da ce se svoje rijeci držati. Pusic je rekla da je Jeremiceva kandidatura istaknuta kasno, da je Litva to ucinila još 2004. i prije godinu dana pocela lobirati medu clanicama UN-a.

BiH je bila suzdržana tijekom glasovanja o novom predsjedniku Opce skupštine, jer nije bilo moguce postici suglasnost o tome kojega kandidata poduprijeti, odlucilo je u petak Predsjedništvo BiH.

Clanovi Predsjedništva Bakir Izetbegovic i Željko Komšic ranije su izrazili rezerve prema kandidaturi Jeremica držeci kako on ne zaslužuje postati predsjedateljem Opce skupštine UN zbog njegovih proturjecnih stajališta u odnosu na BiH koje su ocijenjene kao miješanje u unutarnje poslove.

Srpski clan Predsjedništva Nebojša Radmanovic je pak odlucno podupirao Jeremica. Jeremic ce Opcom skupštinom UN-a predsjedati od rujna ove godine do rujna 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter