Vujčić povećao procjenu rasta BDP-a na 0,4 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je u četvrtak da u ovoj godini očekuje rast domaćeg gospodarstva za 0,4 posto, što predstavlja blago poboljšanje procjena, s obzirom da je donedavno središnja banka prognozirala rast za 0,2 posto.

Lani je gospodarstvo zabilježilo pad šestu godinu zaredom, za 0,4 posto, podsjetio je Vujčić na početku dvodnevne 18. znanstveno-stručne konferencije Hrvatsko novčano tržište, koja se održava u Opatiji.

Istaknuo je da su na razini cijele prošle godine značajno smanjene investicije, za 4 posto, a uočljiv je bio i pad državne potrošnje, za 1,9 posto, prvenstveno zbog poduzetih mjera fiskalne konsolidacije. Ocijenio je da je oporavak gospodarske aktivnosti bio anemičan te se odvijao u uvjetima visoke inozemne zaduženosti, izraženih makroekonomskih neravnoteža i strukturnih manjkavosti domaćeg gospodarstva.

Ipak, naglasio je Vujčić, tijekom cijele prošle godine bili su primjetni znaci dosezanja dna, a pred kraj godine i početka blagog oporavka te da je nastavak takvih kretanja obilježio i početak 2015.

"Sudeći prema dinamici najvješćujućih pokazatelja, čini se kako bi u idućim mjesecima mogla prevladati nešto povoljnija kretanja", kazao je guverner HNB-a, istaknuvši da središnja banka očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini za 0,4 posto. U prognozama iz prosinca prošle godine HNB je procjenjivao da bi rast BDP-a u 2015. mogao iznositi 0,2 posto.

U utorak je i Europska komisija povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 0,2 na 0,3 posto, dok je jučer Međunarodni monetarni fond poručio da očekuje rast od 0,5 posto.

U iduća dva dana na konferenciji Hrvatsko novčano tržište brojni ekonomski stručnjaci raspravljat će o gospodarskim kretanjima i izgledima rasta hrvatskoga gospodarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter