Vujčić o zahtjevu Mosta: Devalvacija kune bila bi štetna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devalvacija kune bi za Hrvatsku bila štetna jer je većina duga vezana na euro. Mislim da bi nakon onoga što se dogodilo sa švicarskim frankom trebalo svakome biti jasno što znači značajna deprecijacija, odnosno devalvacija domaće valute prema valuti u kojoj je denominiran strani dug: ona znači značajno povećanje duga s negativnim posljedicama i s recesijom, dakle s padom BDP-a, a ne njegovim rastom. Stoga devalvacija za Hrvatsku nikako nije opcija, komentirao je guverner HNB-a Boris Vujčić zahtjeve Mosta koji se zalaže za aktivniju monetarnu politiku.

– Ne mogu tumačiti što točno hoće Most, to treba njih pitati, ali ono što se može vidjeti je da je tečaj kune prema euru već deprecirao 7 do 8 posto od početka krize. Mi općenito nemamo fiksni, ali imamo stabilan tečaj i Hrvatska narodna banka će uvijek braniti stabilan tečaj zbog financijske stabilnosti u zemlji da se ne bi ponovilo, s puno težim posljedicama, ono što se dogodilo sa švicarskim frankom. Hrvatska narodna banka je kreirala višak likvidnosti na tržištu koji je dva i pol puta veći nego u eurozoni, pa se onda teško može govoriti o restriktivnosti naše monetarne politike, poručio je Vujčić, s obzirom na to da kritičari HNB-u spočitavaju da ne oslobađa dovoljno novca za pokretanje gospodarstva.

Vujčić je jučer iz Novinarskog doma, gdje je bio na promociji knjige Željka Rohatinskog, poručio i da će HNB i dalje povećavati ekspanzivnost monetarne politike, na način da će uvoditi i dugoročnije repo-aukcije u kunama s bankama, znači na godinu do dvije, razvijajući kunsku krivulju prinosa.

– Prostor za dugoročnije plasiranje kuna će biti to veći, što više toga napravi nova vlada. Znači, što nova vlada više napravi vezano za fiskalnu konsolidaciju i reforme, to se više otvara prostor za aktivniju monetarnu politiku, bez negativnih posljedica na financijsku stabilnost u zemlji. Uvijek je dobro imati što prije formiranu vladu i što prije jasne signale o budućoj politici vlade, iz dva razloga. Jedan je taj da u ovoj situaciji kada je ponovo počeo rast, on je još uvijek fragilan i bitno je poslati jasne signale o budućim namjerama politike zbog kredibiliteta na tržištima i zbog kredibiliteta domaće poslovne javnosti. S druge strane, što dulje traje neizvjesnost, to se više javljaju spekulacije o mogućim politikama koje isto mogu negativno utjecati na percepciju države na tržištima, bilo na deviznom, bilo tržištu javnog duga, koje mogu biti isto štetne, rekao je guverner.


Podijeli: Facebook Twiter