Vujčić: Bit će bolje za dvije, tri godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner HNB-a Boris Vujčić je u intervjuu za Novu TV komentirao plan Vlade o oprostu dugova, a ocijenio je i ekonomski plan Milanovićeve Vlade i obrise ekonomskog plana HDZ-a. Kazao je i da građani mogu očekivati bolje stanje "za dvije, tri godine, ne prije".

Vujčić je kazao kako misli da će banke prihvatiti ideju da jednokratno otpišu dio ili cijele kredite socijalnim skupinama "jer ovo im omogućava da otpišu potraživanje ili dio potraživanja i da ne moraju na to platiti porez", jer je taj "novac izgubljen", pojasnio je.

Kazao je i da je realno da kamate padaju, te da su sada kamate na kredite poduzećima blizu povijesnog minimuma. Najavio je i da će kamate biti još niže, ali nije odgovorio gdje će to stati, piše Danas.hr.

"Ono što je bitno da bi se nastavio značajan pad kamatnih stopa je da i rizik države padne. Rizik države može pasti samo ako se učini fiskalna konsolidacija, ako rejting države poraste, a vrlo je jasno što može povećati rejting države", pojasnio je Vujčić.

Na pitanje vidi li razlike između ekonomskog plana vlade Zorana Milanovića i ekonomskog plana HDZ-a, Vujčić je kazao "da baš ne nude jako bitno različita rješenja u jednom ili drugome pogledu", osim što se vidi izbjegavanje "da se govori o stvarno teškim političkim aspektima". (Danas.hr)


Podijeli: Facebook Twiter