Vujanović: U Srebrenici se dogodio genocid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crna Gora ne odustaje od svog ranije objavljenog stajališta da se zločin u Srebrenici treba kvalificirati kao genocid, a to se poklapa i s mišljenjem Vijeća Europe, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, potvrđujući da će prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji genocida u Potočarima.

"Tu nema dileme. Stajalište Crne Gore o tome identičan je stajalištu Vijeća Europe, koje 11. srpnja obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici", izjava je Vujanovića koju u petak prenose podgorički mediji.

Vujanović je kazao da u Potočare odlazi s osjećajem dubokog poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama.

"Ovo govorim ne samo kao predsjednik Crne Gore nego i kao čovjek koji se nada i vjeruje da se ono što se dogodilo u Srebrenici neće ponoviti. Nikome i nikada", kazao je Vujanović.

Upitan o problemu koji Crna Gora ima s Hrvatskom oko Prevlake, Vujanović je kazao da su se dvije države dogovorile da pitanje Prevlake riješe pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, dodajući kako se podrazumijeva da će odluka Suda, ma kakva ona bila, biti obvezujuća za obje države.

Kada su u pitanju NATO integracije, Vujanović je kazao da vjeruje da će krajem godine Crna Gora dobiti poziv za članstvo u Savezu.

On je podsjetio da je prvi put u povijesti NATO-a otvorena mogućnost da poziv za članstvo nekoj državi bude upućen u razdoblju između dva summita.

"Prvi put je uveden poseban vid komunikacije s nekom državom, takozvani intenzivni i fokusirani dijalog koji podrazumijeva specifičan način snaženja veza članica NATO-a i Crne Gore, a sve u cilju ubrzanja procedure pridruživanja. Uostalom, Crna Gora danas je jedina država kandidatkinja za NATO koja uživa takvu poziciju”, kazao je Vujanović.

Upitan komplicira li ulazak Crne Gore u NATO dodatno odnose Podgorice i Moskve, nakon što se Crna Gora pridružila europskim sankcijama protiv Rusije, Vujanović je podsjetio na stajalište ruskih dužnosnika da je članstvo u Alijansi stvar Crne Gore.

"Nakon referenduma, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov zamjenik Aleksandar Meškov, prilikom posjeta Podgorici, u dva su navrata iskazali jasno stajalište da je članstvo u NATO-u stvar suverene odluke Crne Gore i da će Kremlj, u tom smislu, poštovati svaku odluku naše države", podsjetio je Vujanović.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter