Vucurevic ne želi u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ratni gradonacelnik Trebinja Božidar Vucurevic, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zlocina, izjavio je za beogradske ''Vecernje novosti'' kako smatra da bi bilo bolje da bude izrucen Bosni i Hercegovini, jer bi odlazak u Hrvatsku za njega znacio smrt.

"Ako me Srbija odluci izruciti, neka to bude Bosna. Tamo cu bar imati šansu za fer sudenje. Odlazak u Hrvatsku znacio bi moju sigurnu smrt", rekao je tom dnevniku Vucurevic koji je, nakon što je u travnju uhicen u Srbiji, prošlog tjedna pušten da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja Srbije.

Dodao je kako bi, da je postojao bilo kakav temelj da ga se tereti za granatiranje Dubrovnika i progon nesrpskog stanovništva, odavno odgovarao pred Haaškim tribunalom, koji ga je, kako kaže, još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slucajevim.

"Za šestomjesecni rat u Dubrovniku, pred Haaškim sudom odgovarali su admiral Miodrag Jokic i general-pukovnik Pavle Strugar, koji su za to dobili dugogodišnje zatvorske kazne...cime je konacno i potvrdeno da nisam imao nikakvu zapovjednu odgovornost kao predsjednik pogranicne opcine", kazao je Vucurevic.

Vucurevicu je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izrucenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vucerevic je uhicen 4. travnja na granicnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zlocina pocinjenih tijekom topnickog gadanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izrucenje.

I Ministarstvo pravosuda BiH zatražilo je izrucenje Vucurevica jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zlocina u Trebinju. Vucurevic ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u Bosni Hercegovini zahtjev za srpsko državljanstvo, ali ga nije dobio. Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogao bi biti izrucen u skladu s odredbama Europske konvencije o ekstradiciji.

Po optužnici, Vucurevica se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika pocetkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonacelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vucurevica zbog ratnog zlocina protiv civilnog stanovništva na dubrovackom podrucju i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika izmedu 1991. i 1995. godine.

O tome hoce li i kojoj od dviju država biti izrucen Vucurevic konacnu ce odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuda Snežana Malovic.


Podijeli: Facebook Twiter