Vučinić: Istru smatram jednim od najljepših dijelova Europe


Istra je regija koja njeguje multikulturalnost te posebno brine o svojim manjinskim zajednicama, od kojih je crnogorska jedna od starijih, rekao je istarski župan na prijemu održanom u povodu nastupnog posjeta veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Bore Vučinića, u sjedištu županije u Puli. Uz župana Valtera Flega, prijemu su prisustvovali pulski gradonačelnik Boris Miletić te prvi savjetnik crnogorskog veleposlanika Milovan Lučić.

Na prijemu se razgovaralo o različitim temama, prvenstveno na tragu želje da se uspostavi čvršća suradnja Istre i Crne Gore na području gospodarstva i turizma, te je ujedno izražena podrška Istarske županije na putu euroatlantskih integracija Crne Gore.

- Budući da prednjačimo u Hrvatskoj po pitanju povlačenja sredstava iz europskih fondova, uvijek smo spremni pomoći drugima iz regije u pripremi i provedbi EU projekata i predstaviti naše primjere dobre prakse, a prekogranična suradnja u projektima od velike je važnosti za nas, u čemu smo polučili brojne uspjehe, istaknuo je župan Flego, koji je također predstavio istarsko gospodarstvo, pri čemu je istaknuo kao najvažnije grane prerađivačku industriju, trgovinu i turizam.

Gradonačelnik Miletić predstavio je Pulu kao grad u kojem se isprepliću brojni narodi, naseljeni još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije kad je Pula bila glavna ratna luka i središte brodogradnje. "Naš način života, u suživotu sa ostalim zajednicama, nije samo politička fraza već zaista naša svakodnevica", naglasio je pulski gradonačelnik.

Zahvalivši se Istarskoj županiji na podršci u pristupanju NATO-u i Europskoj uniji, veleposlanik Vučinić iskazao je veliki kompliment Istri, budući da je smatra jednim od najljepših dijelova Europe. Istaknuo je i dobru komunikaciju s crnogorskom zajednicom u Istri te želju da Istarska županija nastavi njegovati posebnosti svih naroda koji žive na njenom području. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter