Vučić: Srbija više neće kriti da je "Oluja" bila zločin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbija više neće kriti da je operacija "Oluja" bila strašan zločin, rekao je u utorak srbijanski premijer Aleksandar Vučić na obilježavanju Dana sjećanja u Sremskoj Rači, dodajući da se "Oluje" trebaju sramiti oni koji su je počinili, javili su srbijanski mediji. Nadam se, dodao je Vučić, da će odsad Srbija moći slobodno reći da je to bio zločin.

Poručio je da se zločin treba oprostiti, ali nikako ne zaboraviti. Vučić je izjavio da je u novijoj srpskoj povijesti teško naći tužniji dan od 5. kolovoza kada se prije 20 godina dogodila "Oluja".

Danas odajemo počast žrtvama, a njih je više od 2.000 ubijenih i nestalih u jednom od najvećih pogroma srpskog naroda i njegovoj stradalničkoj prošlosti, kazao je.

"Želim da riječi mržnje, sukoba i osvete ne budu te koje će obilježiti današnji dan - s Hrvatskom imamo mir, čuvat ćemo ga i željeti najbolje odnose u budućnosti", rekao je Vučić, dodajući da se nada da "ćemo brzo biti i dobri prijatelji u zajedničkoj kući EU-a".

"Ali danas odavdje šaljemo svijetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti ali ne može i ne smije zaboraviti - i to baš na ovome mjestu gdje su Republika Srpska i Srbija ujedinjeni u bolnoj tuzi, na mjestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu, oslobodilačka čizma", naveo je premijer.

Na komemoraciji je patrijarh Irinej rekao da se radilo o zločinu Biblijskih razmjera. Predsjednik RS-a Milorad Dodik koji se susreo s Vučićem u Sremskoj Rači na mostu koji povezuje Srbiju i RS, rekao je da su samo Srbi vjerovali u Jugoslaviju i uvijek željeli mir, te da je Srbija uvijek bila utočište za sve Srbe koji su plaćali visoku cijenu te zablude. Istaknuo je i da napori svih u regiji trebaju biti usmjereni miru i okrenuti europskim civilizacijskim vrijednostima.

Srbija će 5. kolovoza obilježiti kao Dan sjećanja na stradanje i progon Srba a proglasila ga je i Danom žalosti. Ranije tijekom dana srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić na Fruškoj Gori, gdje se obratio građanima prognanima u "Oluji" koji su svoje utočište našli u Banstolu, poručio je da su Srbija i Srbi spremni na pomirenje ali da to ne ovisi samo o njima.

"Oprostiti ne znači zaboraviti", rekao je, ali i naglasio da će i dio "hrvatskog naroda morati živjeti s nezaboravnom i neizbirisivom slikom kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, osim golog života i obiteljskih fotografija, nosili još samo beskrajnu tugu u koloni srama onih koji ih protjeruju".

"Vaša ognjišta bezumnici su pretvorili u oganj, vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Pavelića a bila priznata jedino od Hitlera", rekao je Nikolić. Istaknuo je da se veličina i snaga jednog naroda ne mjeri brojem ubijenih i zauvijek protjeranih slabih i nezaštićenih, spaljenim kućama, zatrovanim bunarima i poklanom stokom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter