Vučić: Srbija spremna za prva poglavlja s EU-om

Aleksandar Vučić (CROPIX)
Aleksandar Vučić (CROPIX)

Srbija je spremna da pregovarački proces s Europskom unijom završi u najkraćem mogućem roku, poručio je u nedjelju srbijanski premijer Aleksandar Vučić u srbijanskom tisku.

- Apsolutno smo spremni za otvaranje poglavlja u pregovorima s EU-om i sve što je na nama bit će završeno u najkraćem mogućem roku, rekao je Vučić za današnji Blic, uoči otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja 14. prosinca u Bruxellesu, gdje će predvoditi izaslanstvo Srbije.

Na međuvladinoj konferenciji u ponedjeljak u sjedištu EU-a bit će otvorena prva pregovaračka poglavlja - 32, posvećeno fiskalnoj kontroli i poglavlje 35 kroz koje će se pratiti napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić ocjenjuje da je Srbija za poglavlje 32 "apsolutno spremna" i očekuje da će biti brzo zatvoreno, dok za poglavlje 35 srbijanski premijer tvrdi da je "vrlo teško" i da će trajati do kraja procesa pristupanja Srbije EU-u.

- Neće biti lako, ali se ne bojimo rada. Nema lakih rješenja, a naši građani će morati razumjeti, istaknuo je Vučić.

Premda uvjeren da bi Srbija svoj dio posla u pregovorima s Unijom mogla okončati do 2019., Vučić nije želio kalkulirati kada bi Srbija i službeno mogla postati članicom EU-a.

Povjerenik EU za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je ranije ovog tjedna u Beogradu da će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja 14. prosinca u Bruxellesu ubrzati proces eurointegracija Srbije, ali da je to tek početak utrke. Hahn očekuje da će i poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona i ljudskim pravima biti otvorena do polovice 2016.

Pristupni pregovori o članstvu formalno su započeli  21. siječnja 2014. prvom međuvladinom konferencijom Srbije i EU-a, a u taj proces Beograd je tada ušao s optimizmom da bi do statusa punopravne članice Srbija mogla doći 2020. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter