Vučić se s Hrvatskom želi natjecati u gospodarstvu, ne u uvredama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i natjecanje u gospodarskom napretku, a ne u sukobima, uvredama i ružnim riječima.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom rekao da su loši odnosi u regiji, uključujući odonose Zagreba i Beograda, bili jedna od tema razgovora i ponovio da neće izgovoriti "nijednu lošu i nepristojnu riječ na račun Hrvatske i njezinih građana".

Dodao je da osim u vaterpolu, košarci i drugim sportovima, želi natjecanje dviju država "na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih riječi".

Navodeći kako "Srbija dramatično smanjujue svoj deficit u odnosu na Hrvatsku", srbijanski premijer je rekao da bi i on "možda bio nezadovoljan da je situacija obrnuta".

"Srbija ima stabilne javne financije i najveći suficit u regiji...To je pozitivno natjecanje koje hoćemo, a ne u uvredama i ružnim riječima, da ih u idućih 20 do 30 godina stignemo u ekonomiji. To je jedna pozitivna, natjecateljska atmosfera", poručio je Vučić.

Dodao je da su Hahnu, koji je sudjelovao i na sjednici srbijanske vlade, pojedini ministri iznosili "različita stajališta", različita čak i od njegovog stajališta o odnosima dviju država.

Srbijanski je premijer zahvalio europskom povjereniku za proširenje i susjedsku politiku što "za razliku od nekih drugih iz EU, ne bježi od teških tema i vrućih krumpira u rukama".

Vučić je poručio da će se Srbija dalje ponašati odgovorno jer joj je strateški cilj članstvo u EU, ocijenivši dobrom odluku da ministri i vlada ne reagiraju i ne komentiraju istupe hrvatskih dužnosnika.

"Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose", rekao je Vučić, izbjegavši konkretniji odgovor na pitanje o ublažavanju tenzija između Zagreba i Beograda.

Na pitanje očekuje li da EU "izvrši pritisak na Zagreb" i pozove na ponašanje sukladno sa europskim standardima, Vučić je rekao da "ne očekuje".

"Hrvatska je članica EU-a, Srbija nije. Zahvalni smo što imamo gotovo jednak tretman. Naše je da se borimo, da radom pokušamo nešto uraditi, a to hoće li nam nešto pasti s neba, to su gluposti", rekao je Vučić.

Na sjednici vlade kojoj je nazočio Hahn tema je bio i eurointegracijiski proces i obveze Srbije, poglavito u vrlo delikatnom poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo.

Hahn je podupro i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom EU-a i poručio da nijedna zemlja, bila ona članica EU ili ne, ne bi trebala ometati drugu zemlju da se pridruži Uniji. Pritom je uvjeren da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu.

"Ja sam prijatelj Srbije zato što vjerujem u pomirenje i potrebu da se pridonese daljem napretku regije....Moj zadatak nije da provociram, već suprotno", rekao je Hahan, poručivši kako je na putu eurointegracija regiji potreban mir i da EU od vođa u regiji očekuje da vode odgovornu i državničku politiku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter