Vučić s Putinom razgovara o nabavi ruskog naoružanja

Aleksandar Vučić (AFP)
Aleksandar Vučić (AFP)

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da će nabava ruskog naoružanja i vojne opreme biti jedna od tema njegova današnjeg razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kraju trodnevnog posjeta Rusiji, dok ruski mediji tvrde da će potpisivanje memoranduma o vojno-tehničkoj suradnji omogućiti da se značajno aktiviraju isporuke oružja Beogradu.

Kako su izvijestili beogradski mediji iz Moskve, Vučić nije precizirao o kojem je naoružanju riječ, rekavši da neće biti ofenzivno, već namijenjeno obrani zemlje, dok ruski vojni analitičari ukazuju na to da Rusija može opremiti srbijansku vojsku mnogo jeftinije i brže od neke zapadnoeuropske zemlje ili SAD-a.

Vučić je, najavljujući da će s Putinom uz ostalo razgovarati i o kupovini naoružanja, rekao da je njegov posao brinuti o sigurnosti zemlje.

- Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo nabaviti. Nećemo nabavljati oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofenzivno, ali moramo zaštititi svoj teritorij, prenosi RTS Vučićevu izjavu novinarima u Moskvi.

- Ako pitaju što će nam sve to, neka postave pitanje što će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija, rekao je Vučić ustvrdivši da Srbija šuti kada neki dobivaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice te je upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

Beogradski mediji su, spekulirajući što bi sve mogle biti teme razgovora premijera u Moskvi, među ostalim ustvrdili da će Vučić s Putinom razgovarati i o nabavi oružja zbog izazova Hrvatske, koja želi postati vojno najmoćnija zemlja Balkana.

Srbijanski premijer razgovorom s ruskim predsjednikom Putinom završava danas trodnevni posjet Moskvi gdje je bio na čelu brojnog političko-gospodarskog izaslanstva. Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Šepurin izjavio je uoči Vučićeva puta u Moskvu da Rusija puno očekuje od posjeta srbijanskog premijera, a kao ključnu temu najavio gospodarsku suradnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter