Vučić poziva Srbe sa sjevera Kosova na dogovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić pozvao je u utorak Srbe sa sjevera Kosova na dogovor o provođenju bruxelleskog sporazuma s Prištinom i zatražio da nastupe ujedinjeni, naglasivši da Srbija u sadašnjim okolnostima i bez saveznika nije mogla dosegnuti više od rješenja usuglašenog prošlog tjedna u Bruxellesu.

- Očekujem da se dogovorimo i nađemo rješenje sa Srbima sa sjevera Kosova i ujedinjeni nastupimo kao što smo to uvijek činili, rekao je Vučić.

- Niti mi možemo bez svog naroda, niti naš narod može bez svoje Srbije, ocijenio je srbijanski dužnosnik.

Vučić je istaknuo da ne smije ostati sumnja je li Srbija mogla bolje, jer bolje nije moglo u situaciji u kojoj nije imala saveznike i ocijenio je minornim prosvjede u Beogradu protiv parafiranja sporazuma.

Vučić je istodobno najavio razgovore sa Srbima sa sjevera Kosova i formiranje povjerenstva za primjenu dogovorenog u Bruxellesu.

Srbi sa sjevera Kosova poručili su u ponedjeljak s prosvjednog skupa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice da ne prihvaćaju bruxelleski sporazum, zatražili su referendum i najavili formiranje Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Marko Jakšić, zastupnik oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) iz Kosovske Mitrovice, ocijenio je da će kosovski Srbi provođenje sporazuma iz Bruxellesa spriječiti prosvjedima, blokadama i bojkotom lokalnih izbora po kosovskim zakonima.

- Raspoloženje naroda je takvo da će bojkot sigurno uspjeti, rekao je Jakšić agenciji Beta i procijenio da će se protesti i blokade kosovskih Srba proširiti po cijeloj Srbiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter