Vučić i naprednjaci najpopularniji u Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) i vicepremijer Aleksandar Vučić najutjecajnija je politička ličnost u Srbiji i 74 posto građana ga vidi na mjestu premijera, dok bi aktualnog predsjednika vlade Ivicu Dačića na tom mjestu zadržalo 15 posto ispitanika istraživanja čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u Beogradu.

Prema istraživanju agencije Faktor plus, provedenom od 18. do 23. srpnja na uzorku od 1.120 građana, među stranačkim vođama parlamentarnih stranaka Vučiću najviše vjeruje 68 posto građana Srbije, slijedi šef socijalista Ivica Dačić s 23 posto, predsjednik vodeće oporbene Demokratske stranke Dragan Đilas s 18 posto, te predsjednik Udruženih regiona Srbije Mlađan Dinkić s potporom šest posto biračkog tijela.

Većina građana, po ovom istraživanju, podupire najavljenu rekonstrukciju aktualne vlade, pa čak i eventualno raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora ako se partneri u vladajućoj koaliciji ne dogovore o preustroju izvršne vlasti. Za rekonstrukciju ili izbore izjasnilo se 65 posto ispitanika, a jedna trećina građana vjeruje da će rekonstrukcija omogućiti vladi učinkovitije provođenje reformi i obećanih ciljeva, dok je petina biračkog tjela uvjerena da će preustroj biti tek kozmetički i bez ozbiljnijih efekata.

U slučaju izbora Vučićevim naprednjacima glas bi dalo 40,9 posto sudionika istraživanja, oporbenim demokratama 11 posto, a Dačićevim socijalistima 10,6 odsto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter