Vučić: Bosna je bačva baruta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer i budući predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru za Politico da u Bosni i Hercegovini leži najveći rizik za obnovu eventualnih sukoba na zapadnom Balkanu, a spomenuo je i mogućnost dizanja tenzija u hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

"Što god bi se moglo dogoditi na Kosovu, to je uvijek između Srba i Albanaca. Ali ako imate barem jednu razumnu stranu, izbjeći ćete većinu problema. No u Bosni su tri strane i nije se lako nositi s time. Nije nimalo.. Bosna je prava bačva baruta", kazao je Vučić odgovarajući na pitanje o tome gdje vidi najveći rizik za moguću obnovu sukoba na zapadnom Balkanu.

Naglasio je, međutim, da neće biti referenduma o odcjepljenju Republike Srpske. "To mi je rekao Milorad Dodik prije dva dana u Mostaru, gdje smo večerali s premijerima iz regije. Ali mogao bi se pojaviti novi rizik, hrvatsko-bošnjački odnosi. To bi moglo rasplamsati neka druga pitanja".

Kazao je i da su čelnici triju naroda u BiH bili ljubazni jedni prema drugima na spomenutoj večeri u Mostaru. "Ali nisam vidio da su pričali o važnim pitanjima. Kad se malo zadubite, vidite da nema mogućeg dogovora na vidiku. Svi se bore za svoja područja i svoja prava", kazao je.

Novinar američkog časopisa kazao je da je Vučić bio mladi srpski nacionalist kada je počinjao rat u BiH prije 25 godina i pitao ga je što je naučio od tada. "Naučio sam sve važne lekcije. Ja sam Srbin, vrlo ponosan Srbin i uvijek ću biti za svoj narod, ali sam naučio gledati stvari iz perspektive drugih, što oni vide i osjećaju. Moramo poštovati i njihove poglede, a ne gledati samo sebe", kazao je.

Vučić je naglasio i da je regiju potrebno bolje ekonomski povezati. On se zalaže za zonu slobodne trgovine na zapadnom Balkanu. "Ako se drugi slože s tim, postali bismo tržište od 20 milijuna ljudi, što je vrlo značajno tržište. Mogli bi privući mnogo više investitora nego dosad i mislim da to i ostali razumiju".

Kazao je i da je Tito znao kako povezati narode bivše Jugoslavije jer je, iako komunistički diktator, bio pametan. "To je ono što mi trebamo. Povezati ljude. Staru Jugoslaviju plus Albaniju, to jest politička ideja, ali ne ugrožava ničiji suverenitet. To će potaknuti naše ekonomije. Treba nam godišnji rast od četiri, pet posto, a ne tri posto. To nije dovoljno", rekao je Vučić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter