Vrzino kolo dugovanja oko Konzumove garaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za izgradnju podzemne garaže hipermarketa Konzum u Vodnjanu poreckom je gradevinskom poduzecu Auto Rovinj prije dvije godine trebalo biti isplaceno 700 tisuca kuna, no poduzece taj novac nije dobilo, tvrdi direktor Ivo Tokic. Prema ugovoru, Auto Rovinj je bio podizvodac pulske Istragradnje, koja je pak radila kao podizvodac poduzeca OIL Rijeka.

- Od Istragradnje potražujemo financijska sredstva za dio obavljenih radova. Ovjerila je ugovore, rok za placanje je odavno prošao, a mi cekamo isplatu s kamatama. Pravnim putem pokušavamo riješiti problem, ali vec godinu dana i tri mjeseca nismo dobili poziv za prvu sudsku raspravu.

S Istragradnjom i dogovorom pokušavamo pronaci zajednicko rješenje. Oni ne osporavaju naše potraživanje, ali nisu ga u mogucnosti podmiriti jer ni oni nisu naplatili svoja potraživanja, navodi Tokic i kaže da je spreman i kompenzirati dugovanja za trajno ili privremeno vlasništvo nad dijelom podzemne garaže ili druge nekretnine.

Pomoc je zatražio od glavnog investitora, poduzeca Konzum, i poduzeca OIL Rijeka kao glavnog izvodaca, no njihovi odgovori nisu pomogli. Konzum je obavijestio Tokica da su gradnju objekta platili.



- Bit cemo prisiljeni radi privremene potrebe osiguranja naplate staviti ogradu na dio garaže u skladu s visinom financijskog iznosa našeg potraživanja. Tražimo da nam se javi vlasnik spomenute garaže i pronade nacin podmirenja našeg potraživanja, kaže Tokic i navodi da je zbog nenaplacenog potraživanja morao otpustiti veliki broj zaposlenika i zadužiti se kod banaka. Zbog teške financijske situacije tvrtki, kaže, prijeti zatvaranje.

- OIL Rijeka dobila je pismo od Auto Rovinja mada s nama kao podizvodac Istragradnje nije bila u direktnom odnosu. Njihova potraživanja su neosporna i zajedno pokušavamo riješiti problem. Poslali su prijedlog rješenja potražnje, ali moraju dobiti i suglasnost Istragradnje.

Uz male promjene mogao bi se prihvatiti njihov prijedlog ugovora kojim bi dio podzemne garaže dobili u vlasništvo, rekao je direktor poduzeca OIL Rijeka Emil Žunec i dodao da je Konzumovo parkiralište vecim dijelom pod najmom do sredine listopada, nakon cega se mora riješiti pitanje garaže. Konzum je, kaže on, ušao u objekt a da nije riješio problem bankovnih garancija na velike iznose, zbog cega je garažu morao dati u besplatan najam.

- Tocno je da Istragradnja duguje Auto Rovinju 664 tisuce kuna za radove na Konzumu u Vodnjanu, no istina je i da investitor OIL Rijeka duguje Istragradnji 3,25 milijuna kuna za radove na istoj lokaciji. S obzirom na navedeno nepodmireno dugovanje, Istragradnja nije bila u mogucnosti podmiriti obveze prema Auto Rovinju, a niti druge kao što su place radnicima.

Istragradnja je poduzela sve da bi naplatila potraživanja, no do sada nije uspjela iako ima saznanja da je tvrtka OIL Rijeka svoja potraživanja naplatila, rekao je direktor Istragradnje Boris Potocki, koji navodi da se zbog nesavjesnog poslovanja i gospodarenja tvrtke OIL Rijeka Istragradnja nalazi u nezavidnom položaju.


Oduzeta neplacena ograda - krada

Zbog neplacenih radova još je jedan obrtnik izrazio svoj protest, pa je prije gotovo godinu dana uklonio željeznu ogradu koja je okruživala parkiralište te je zamijenio crvenom najlonskom trakom, o cemu smo vec pisali. Zbog stotinjak metara ograde koju je postavio pa uklonio završio je na sudu, gdje je, kako nam je rekao, vec imao jedno rocište, a optužen je za tešku kradu. O detaljima nije želio govoriti, a nije htio ni da mu objavimo ime jer se još uvijek vodi sudski proces.

Konzum šuti

Zašto je Konzumova podzemna garaža pod najmom i kako ce se riješiti pitanje dugovanja i vlasništva nad garažom, pitanja su na koje odgovore iz Konzuma cekamo vec drugi tjedan. Ovom smo se temom poceli baviti prije desetak dana, otkad konstantno pokušavamo dobiti odgovore iz Konzuma. No, iako smo u stalnom telefonskom kontaktu s djelatnicima tvrtkinog ureda za odnose s javnošcu, koji su obecali hitne odgovore na naša pitanja, od informacija ništa.


Podijeli: Facebook Twiter