Vrvari: Paperino dobiva prvu jaslicku skupinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskoro pocinje rekonstrukcija zgrade stare škole u Vrvarima u cijem ce se prizemlju urediti prostor za dvije skupine polaznika poreckog talijanskog vrtica Paperino, receno je na svecanosti potpisivanja ugovora o rekonstrukciji u poreckoj gradskoj upravi.Ovaj zahvat rezultat je uspješne hrvatsko-talijanske suradnje, a ugovor su potpisali porecki gradonacelnik Edi Štifanic, predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predsjednik Narodnog sveucilišta iz Trsta Silvio Delbello, ravnateljica Paperina Nataša Musizza te direktor karojske tvrtke GIP, kojoj je povjereno izvodenje radova.

Rekonstrukcijom ce biti osposobljeno 278 kvadrata bruto gradevinske površine, u kojima ce biti smještene prostorije za dvije skupine djece, kuhinja, sanitarni cvorovi te uredi. Cijeli zahvat košta 2,9 milijuna kuna, iznos koji ce s 224 tisuce eura sufinancirati Talijanska unija iz Rijeke i Narodno sveucilište iz Trsta, uz financijsku potporu talijanske vlade.

Ovim ce se zahvatom u postojeci sustav predškolskih i školskih ustanova talijanske manjine ukljuciti dvije nove odgojno-obrazovne skupine na talijanskom jeziku, cime se ostvaruju prava na donacije talijanskog ministarstva vanjskih poslova u obliku suvremenih didaktickih sredstava i pomagala.

U novom ce vrticu, ciji je pocetak rada najavljen vec za sljedecu školsku godinu, djelovati po jedna nova vrticka i jaslicka skupina djece, koja ce ujedno biti i prva jaslicka skupina na talijanskom jeziku u Porecu. Uvodenje izvodaca radova u posao planirano je za sredinu veljace, a završetak radova 180 dana nakon toga.

Štifanic je podsjetio da je ovo nastavak njihovih planova otprije pet godina, da se rekonstruiraju sve stare škole na poreckom prostoru.Talijanska unija gradi vrtic u Babicima

- Cijeli je zahvat dio brige za naše manjine koja pocinje vec od najmladih sugradana i zato se tome neizmjerno veselim, nadam se da cemo se vrlo brzo vidjeti na svecanosti otvorenja vrtica, rekao je gradonacelnik.

Potpisivanju su prisustvovali i generalni direktor tršcanskog Narodnog sveucilišta Alessandro Rossit, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter