Vrućine se nastavljaju, kiše nema na vidiku

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Nalazimo se u najtoplijem i najsušem dijelu godine, malo je vjerojatno da će se vremenska slika u idućih desetak dana značajnije promijeniti, ljetne vrućine i dugotrajna ljetna suša nastavit će se još najmanje desetak dana. Prema dugotrajnoj statistici praćenja vremenskih prilika u Istri, lako je zaključiti da ljeto na ovim područjima dosiže svoje ekstremne vrijednosti upravo u drugoj polovici srpnja pa sve do polovice kolovoza.

Ovogodišnje ljeto započelo je rano, dosad su zabilježene ekstremne vrućine i ekstremna suša, a takva situacija nastavlja se idućih desetak dana, što je potvrda da je ovogodišnje ljeto najtoplije i najsuše u Istri u posljednjih pedesetak godina. Nakon ekstremno suhog lipnja pri kraju je i srpanj, tijekom kojega na najvećem dijelu Poluotoka nije palo ni kapi kiše. Posljednjih je dana doduše zabilježeno nekoliko kraćih pljuskova, prvenstveno u unutrašnjosti i dijelom na istočnoj obali Istre. Međutim, desetak do petnaest litara kiše, koliko je mjestimično palo, premalo je da bi se opća slika bitno promijenila. Pri samom kraju mjeseca lako je zaključiti da će ovogodišnji srpanj biti i najtopliji mjesec posljednjih desetljeća. Temperature su gotovo svih dana znatno prelazile granicu od 30 stupnjeva, ustvari prosječna najviša dnevna temperatura zraka bit će sasvim blizu 32 stupnja, što je i za srpanj vrlo toplo i ne baš sasvim uobičajeno.

Da srpanj bude neobičan, pobrinula se i olujna bura koja je prije par dana puhala i na području Istre. Neobično je to što nam se promjene vremena događaju upravo u dane vikenda. Tako je to bilo posljednja dva vikenda, a još se jedna slična promjena očekuje upravo tijekom idućeg vikenda. Ovaj put u nedjelju. Očekuje se dolazak manje količine nestabilnog zraka, prolazno će se naoblačiti uz mogućnost mjestimične slabe kiše ili kratkotrajnog pljuska. Važno je napomenuti da se ne očekuju obilnije oborine, daleko je vjerojatnije da ih na većem dijelu Poluotoka neće ni biti. Početkom idućeg tjedna brzo će se razvedriti, u početku uz umjerenu buru, a ubrzo zatim - ponovno sunčano, vruće i suho. Neobično ljeto se nastavlja, prestanku suše i značajnijem osvježenju ne možemo se nadati. Praćenjem vremenskih prilika lako je zamijetiti da se polovicom kolovoza često bilježe jači prodori hladnijeg zraka. U takvim se prilikama često bilježe jači pljuskovi, koji ujedno najavljuju kraj ljeta. Nažalost, to nije redovita pojava, posebno ne posljednjih godina, u kojima ljeto sve ranije započinje, ali i sve duže traje. Meteorolozi će sigurno na vrijeme najaviti ozbiljnije vremenske promjene, za sada se sa sigurnošću može prognozirati jedino da se ljeto nastavlja još najmanje petnaest dana, a vrlo vjerojatno i znatno duže. (M. GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter