Vrucine prijete srcanim i moždanim udarom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako kaže pulski meteorolog Mario Grabar, prema raspoloživim vremenskim prognozama kolovoz nece biti pretjerano kišovit i cak bi mogao biti topliji od srpnja. Na radost gostiju, ali sigurno ne i gradana, pogotovo kronicnih bolesnika koji svakodnevno muku muce s visokom temperaturom i još vecom vlažnosti zraka.

Kako saznajemo od dr. Ksenije Družetic-Božic, voditeljice Hitne medicinske pomoci pulskog Doma zdravlja, veliki broj pacijenata koji im se javlja tražeci savjet putem telefona ili njihovu intervenciju upravo su kronicni bolesnici. Dnevno, kaže, izlaze na teren u prosjeku od 15 do cak 20 puta.

- Mogu reci da nam ljetne vrucine donose gotovo uobicajene tegobe. Imamo dosta slucajeva ozljedivanja jer su, zbog vrucina, ljudi jednostavno manje pažljivi, a pad koncentracije donosi niz nezgoda i ozljeda. Potom je tu i veliki broj moždanih i srcanih udara, odnosno javljaju se problemi u krvožilnom sustavu. Dolazi do kolapsa organizma, javljaju se opca slabost, vrtoglavice, mucnine i srcani problemi, kao i moždani udari, kaže dr. Družetic-Božic.

Prim. dr. Dubravko Markovic, voditelj neurologije Opce bolnice, kaže da ih povecan obujam posla ne iznenaduje.

- Svake godine nam se isto dogada. Ovo vrijeme pogoduje upravo moždanim udarima, pa tako i mi imamo desetak posto više pacijenata na našem odjelu. Imamo i dosta stranaca, koji u prosjeku imaju 50-ak godina, kao i naši domaci pacijenti, koje takoder pogadaju moždani udari, ustvrdio je dr. Markovic.

Mr. dr. Nediljko Jukic, voditelj pulske kardiologije, kaže da vec dugi niz godina prate utjecaj vrucina i sparina na pacijente.

- Imamo puno više pacijenata, za 30 do 50 posto veci obujam posla, što zbog naših ljudi, ali osobito stranaca, koji su cesto starije dobi, srcani i moždani bolesnici, ili imaju visoki tlak, šecer ili neku drugu kronicnu bolest. Preopterete se vec na putovanju, pa dok nadu smještaj, a potom i kupanjem, plivanjem i suncanjem. Sve im to dodatno škodi, iako oni ne misle tako. Nerijetko se dogadaju i utapanja, pogotovo starijih, ili ronilacke dekompresije, što je, pak, svojstveno mladima, kaže dr. Jukic.


Podijeli: Facebook Twiter