Vrucine opasne i za kucne ljubimce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaskom ljeta i toplijih dana sve više vremena provodimo vani, u šetnji, igri ili na kupanju sa svojim ljubimcima. To su sve aktivnosti koje se provode tijekom dana, kada su temperature zraka više pa je pojacana opasnost od pojave suncanice i omarice (toplotnog udara). Suncanica se javlja kad je životinja izložena izravnom utjecaju suncevih zraka, dok se omarica ili toplotni udar pojavljuje kod visoke vanjske temperature i visoke vlage, što znaci da životinja ne mora nužno biti na suncu. U oba slucaja simptomi nastupaju dosta brzo, dramaticni su te je nužna brza reakcija vlasnika da bi se sprijecilo daljnje oštecenje organa, pa cak i smrt. Postupci koje vlasnici mogu poduzeti isti su za obje bolesti.

Suncanica
Kad je životinja izložena direktnom djelovanju suncevih zraka, dolazi do zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica. Buduci da se žile u mozgu pocinju puniti povecanom kolicinom krvi, dolazi do otecenja mozga, povecane tjelesne temperature i pojave simptoma poput povracanja, omamljenosti, zanošenja u hodu, pareze i paralize, sve do potpunog gubitka refleksa, nesvjestice i kome.

Omarica (toplotni udar)
Psi se ne znoje preko kože kao ljudi, vec se hlade dahtanjem stoga su puno osjetljiviji na više temperature nego ljudi.
Ako je vanjska temperatura bliža onoj tjelesnoj, mogucnosti za izmjenu topline tj. hladenje organizma jako su smanjene te ubrzo dolazi do povecanja tjelesne temperature. Kad tjelesna temperatura dosegne i prijede 41 stupanj, oštecenja tkiva i organa mogu biti nepovratna. Važno je stoga nauciti kako rano prepoznati znakove toplotnog udara, te kako sprijeciti njegovo nastajanje.

Neke pasmine su osjetljivije na povišenu temperaturu, i to posebno predebeli psi ili oni s kratkom njuškom tipa buldog ili mops te psi tamne dlake. Stoga, ako su vaši ljubimci upravo takvi, budite posebno oprezni kod visokih vanjskih temperatura.


Podijeli: Facebook Twiter