Vrucine ekstremne, Hitnoj pune ruke posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Istre posljednjih desetak dana traju ekstremne vremenske prilike na koje nismo naviknuti u lipnju. Najjace vrucine u Istri se redovito bilježe u drugoj polovici srpnja ili pocetkom kolovoza. Medutim, posljednjih smo godina suoceni sa sve ranijim dolaskom ljeta i vrucina.

Ekstremne vremenske prilike postaju ozbiljna prijetnja na koju i u buducnosti moramo ozbiljno racunati. Ovogodišnji je lipanj drugi po toplini na ovim prostorima u posljednjih šest desetljeca, a vjerojatno i znatno duže. Visoke ljetne temperature koje su pocele polovicom lipnja neprestano rastu. Zadnjeg dana lipnja u Pazinu je izmjereno 36 stupnjeva Celzija, što je za taj mjesec i apsolutno rekordna vrijednost. Slicne ili tek neznatno niže vrijednosti izmjerene su i na citavom poluotoku.

Drugi, još važniji podatak, odnosi se na rekordno male kolicine kiše od pocetka lipnja. Najmanje u Puli i okolici - tek neznatno iznad 25 litara, u sjevernim podrucjima tek desetak litara iznad toga. Vec na pocetku srpnja u citavoj Istri na djelu jaka suša koja bi se u iducem periodu mogla pretvoriti u pravu i opasnu prijetnju s katastrofalnim posljedicama.



Pred nama su dva najtoplija ljetna mjeseca, a vec prvog dana srpnja - uz daljnji porast temperatura zraka, zabilježen je i novi apsolutni temperaturni rekord. Trideset i devet stupnjeva Celzija, koliko je prvog dana srpnja izmjereno u Pazinu, najviša je temperatura zraka na toj meteorološkoj stanici u posljednjih šest desetljeca. To je ujedno i apsolutno najviša temperatura zraka na istarskom poluotoku u navedenom periodu. Skoro je sigurno da je to apsolutni rekord i za znatno duži period, možda stotinjak ili nekoliko stotina godina u kojima se temperature nisu mjerile. (Mario GRABAR)

Vrucine krive za veci broj kolapsa


Tijekom visokih temperatura posljednjih dana lijecnici hitne pomoci imaju pune ruke posla. Kako doznajemo od dr. Ksenije Družetic-Božic, ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, kola hitne pomoci posljednjih su dana, a posebice tijekom vikenda, 20-ak puta izašle na teren na podrucju Pule, a dosta je poziva bilo i iz Poreca.



- Ljudi zovu radi opce slabosti, kolapsa, koji je dogadaju dok su vani, u gradu, po trgovinama. Puno slucaja rješavamo i telefonski, dajuci ljudima savjete, navela nam je Družetic-Božic ponovivši upute da se u najtoplije doba dana, od 11 do 17 sati, ne treba izlaziti, da treba uzimati puno tekucine, jesti laganiju hranu, a kronicni bolesnici moraju voditi racuna o terapijama koje uzimaju. (B. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter